"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Переговори про газове СП розпочнуться наступного тижня?

Четвер, 14 жовтня 2010, 09:12

Кабінет міністрів запропонував зняти законодавчі обмеження на реорганізацію та приватизацію української газотранспортної системи.

Як розповіло високопоставлене джерело в Мінпаливенерго, у вівторок уряд на своєму засіданні підтримав ініціативу міністерства про те, щоб запропонувати Верховній раді внести зміни до закону "Про трубопровідний транспорт", пише видання "Комерсант-Україна".

Співрозмовник уточнив, що міністерство запропонувало внести зміни до ст. 7, яка забороняє реорганізацію та приватизацію української газотранспортної системи (ГТС).

"Зміни дозволять внести у майбутнє спільне підприємство з "Газпромом" українську газопровідну систему", - пояснило джерело. За його словами, вони повинні бути подані у Верховну раду і прийняті вже до кінця листопада.

Реклама:

У прес-службі Мінпаливенерго і Кабміну від коментарів відмовилися.

"Принципових проблем із прийняттям законопроекту не буде, оскільки зараз у Верховній раді є більшість, лояльна до Кабінету міністрів", - заявив народний депутат Михайло Чечетов (Партія регіонів).

Нагадаємо, що раніше Москва заявила, що згодна допустити Україну до видобутку газу на її території за умови створення СП між "Газпромом" і "Нафтогазом".

Українська сторона готова внести в нього свою ГТС і нафтогазове родовище площа Паласу на шельфі Чорного моря, а у відповідь розраховує отримати в Росії родовище, видобуток газу на якому становить 30 млрд. кубометрів на рік.

Ці обсяги повинні повністю забезпечити газом українську промисловість за низькими цінами. У прес-службах "Нафтогазу" і "Газпрому" створення СП не коментують.

Однак джерело в російській монополії розповіло, що переговори про створення СП почнуться вже наступного тижня.

У "Газпромі" появу спільного підприємства прогнозують до кінця 2011 року.

"Я думаю, що за рік ми узгодимо всі необхідні питання", - заявив співрозмовник в Мінпаливенерго. За його словами, сьогодні виникли проблеми з реалізацією проекту "Південний потік", що змушує "по-іншому поглянути на пропозицію Україні.

На початку тижня проект "Південний потік" став однією з основних тем переговорів прем'єрів РФ і Італії Володимира Путіна і Сильвіо Берлусконі.

Як запевнив Берлусконі, партнерам вдалося переконати Туреччину дозволити прокладку труби через свої територіальні води. Дозвіл повинен бути отримано до 1 листопада.

Однак за два тижні до закінчення цього терміну Анкара тримає паузу.

"В уряді ніхто нічого не говорить, ніякого руху по проекту немає. Дозвіл швидко не видадуть." - підтверджує президент Турецького центру міжнародних відносин і стратегічного аналізу Сінан Оган.

Крім того, як розповіло джерело, близьке до оператора проекту Південної AG Stream, розвитку проекту заважає конфлікт акціонерів.

Будівництво "Південного потоку", обіцяють у "Газпромі" розпочнеться в 2013 році, а газ європейські споживачі отримають вже в кінці 2015-го.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!