"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Пенсіонери заплатять за олігархів

Понеділок, 11 жовтня 2010, 11:47

Мінпромполітики лобіює постанову, яка забезпечить хіміків доступним вітчизняним газом

У той же час людей змусять купувати дорогий імпортний газ.

Азотні підприємства поступово диверсифікують постачання газу для своїх потреб, підвищуючи конкурентоспроможність галузі, пише газета "Экономические известия".

На цей раз "2,8 млрд. куб. м газу українського походження віце-прем'єр Андрій Клюєв пообіцяв ЗАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот", - повідомило джерело в Мінекономіки.

Реклама:

За його словами, домовленість може бути виконана шляхом отримання підприємством ліцензії в НКРЕ на постачання вказаних обсягів.

На поточний момент правом купувати й продавати український газ вже володіють "ДніпроАзот", підконтрольний групі "Приват"  - ліцензія на 800 млн. куб. м, черкаський "Азот", підконтрольний поки ще Олександру Ярославському  - ліцензія на 800 млн. гривень.

Нагадаємо, найбільший добувач газу в країні - "Укрнафта" - відстояла в судах право на постачання газу, що добувається промисловим споживачам в обсязі понад 1 млрд. куб. м газу.

Якщо участь пана Клюєва виявиться позитивною, до пулу азотних підприємств, які отримують більш дешевий український газ, приєднається третій завод з шести працюючих.

Обсяги поставок українського газу хімікам складуть у цьому випадку 4,4 млрд. куб. м. У 2009 році сектор спожив 4,8 млрд. куб. м.

До кризи велика хімія "з'їдала" 7,5 млрд. куб. м газу щорічно. На думку експертів, наш газ обійдеться підприємствам набагато дешевше - приблизно 150 доларів за 1 тис. куб. м.

Вартість імпортного газу в четвертому кварталі складає 250 доларів за тис. куб. м.

Варіант від'єднання сектору від імпортного російського газу дозволив би зняти питання постійного дотування з держбюджету втрат "Нафтогазу".

Адже раніше, до третього кварталу, хіміки отримували пільговий газ, а утворену у зв'язку з цим дірку компенсували за державний рахунок.

У 2009 році ця сума перевищувала 500 млн. доларів. Проте це дало свої плоди. Так, у першому півріччі 2010 року, завдяки наявності пільгового газу в першому і другому кварталах, азотникам вдалося істотно скоротити збитки в галузі.

У 2009 році їх налічувалося понад 2 млрд. гривень. За півроку 2010 року цей показник скоротився до 96 млн. гривень.

Рішення проблеми з газом для хіміків насправді обертається новою правовою колізією.

Справа в тому, щоб отримати необхідний обсяг дешевого українського газу - хоча б на рівні 5 млрд. куб. м, його необхідно закупити у компанії "Укрнафта".

Це пов'язане з порушенням законодавства, яке зобов'язує компанію продавати газ виключно населенню.

Озвучений 1 млрд. кубометрів газу, який компанія "Укрнафта" може реалізувати промисловості, вона відстояла в судах.

Виходить, що й інші обсяги необхідно захищати за допомогою Феміди. Але проблема навіть не в цьому.

Адже відсутні обсяги для населення доведеться перекривати імпортним, дорогим газом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!