Аграрії звинувачують уряд в мільярдних збитках

П'ятниця, 1 жовтня 2010, 14:57

Президент Української аграрної конфедерації (УАК), голова Ради підприємців при Кабміні Леонід Козаченко оцінює втрати виробників зерна через перешкоджання експорту в 6 млрд. гривень.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції, передає УНІАН.

За словами Козаченка, в Україні в ручному режимі утримуються низькі ціни на внутрішньому ринку зерна, забороняється експорт, обмежується отримання фінансових ресурсів у потрібному обсязі.

За даними президента УАК, ціна пшениці на європейському ринку становить 230-240 євро за тонну, в Україні ж на внутрішньому ринку за останні тижні вона підвищилася з 1400 гривень до 1700-1800 гривень.

Реклама:

"Це шалені якщо не збитки, то втрати фермерів, вони не можуть такого допускати. Вони вже дійшли до такої міри поведінки, що краще не посіяти, ніж продати за половину ціни це зерно. Тому в них сьогодні немає коштів, і, за нашими оцінками, це близько 6 млрд. гривень", - сказав він.

Крім того, прострочена заборгованість фермерів перед банками становить близько 4 млрд. гривень. Заборона експорту - це ще більші втрати для фермерів, підкреслив Козаченко.

Крім того, президент УАК констатує завершення осінньої посівної кампанії:

"Тільки в південних регіонах до 15 жовтня ще можна сіяти. На значній території України вже пізно сіяти, тому навіть якщо вони будуть посіяні, я не знаю, що трапиться - завтра дозволять експортувати, надійдуть кошти, терміново продадуть, посіють ... Говорити про те, що буде отриманий високий урожай або оптимальний в 2011 році, підстав немає".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!