Погода в Росії допомогла європейським зернотрейдерам

Четвер, 9 вересня 2010, 10:54

Російська посуха вдихнула життя в європейські контракти, збільшивши обсяги торгівлі пшеницею в чотири рази в липні і в серпні.

Зокрема, біржа NYSE Euronext повідомила, що понад 800 тис лотів ф'ючерсів і опціонів, що еквівалентно 42 млн. тонн пшениці, або 30% щорічного виробництва в Європі, перейшли з рук у руки в липні і серпні, що стало рекордом, пише видання "Дело".

Ціни на європейську борошномельну пшеницю з червня підвищилися на 70% і досягли в кінці серпня 236 євро за тонну на тлі рішення Москви ввести заборону на експорт зерна.

Разом з тим експерти продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО) вважають, що продовольчої кризи не передбачається.

Реклама:

Проте міжнародні продовольчі ринки будуть нестійкими.

Експерти ФАО відзначають, що, незважаючи на зниження виробництва пшениці в Росії, світовий урожай зерна в 2010 році - третій найбільший в історії.

До того ж і запаси зерна залишаються на високому рівні. ФАО вважає, що за таких умов говорити про наближення нового продовольчої кризи не варто.

Помічник генерального директора ФАО з економічного і соціального розвитку Хафез Ганем вважає, що небезпека може виникнути у разі чергового припинення постачань, наприклад, в силу несприятливих погодних умов.

Але в цьому випадку мова йде про нестійкість ринку, а не про реальний кризі.

Експерти ФАО відзначили, що коливання на ринках не можна виключати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!