"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Оподатковуваних депозитів може не лишитися

Середа, 8 вересня 2010, 12:19

Уряд пропонує обкладати податком доходи від кожного депозиту в розмірі понад 200 тисяч гривень.

Голова правління Юнекс банку Андрій Яцура вважає, що цей захід може бути неефективним.

"Податок на доходи від депозитних рахунків не сильно позначиться на банківській системі, адже це податок не з тіла депозиту, а з дохода від вкладу. Якщо правильно проінформувати вкладника, то він буде готовий до нових ініціатив", - переконаний Яцура.

За його словами, на сьогоднішній день в банківській системі висока питома вага депозитів менше 200 тисяч гривень, "і навіть менше 150 тисяч гривень".

"Клієнти, маючи гіркий досвід неповернення депозитів проблемними банками, намагаються розбивати депозитні кошти таким чином, щоб внесок не перевищував 150 тисяч гривень, які підпадають під Фонд гарантування вкладів", - відзначає банкір.

Він говорить, що це створює для вкладника, який готовий віддати банку суму понад 150 тисяч, дискомфорт.

"Адже в такому випадку потрібно залучати родичів і близьких. Однак у всьому світі мало хто любить платити податки, ми не виключення", - підкреслює Яцура.

На його думку, коли потрібно буде обкладати податком депозити, виявиться, що таких депозитів не так вже й багато. "Оскільки їх залишаться одиниці, бюджет отримає невелику суму грошей", - вважає експерт.

За його словами, депозит не варто взагалі обмежувати за сумою або "варто було б планомірно знижувати цю планку".

"Будь-яке обмеження призводить до того, що люди намагаються знайти спосіб його обійти. Дана ситуація це ще раз підтверджує. Якщо таких депозитів сьогодні мало, то завтра їх буде ще менше", - підсумував Яцура.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!