У Азарова хочуть заборонити імпортний секонд-хенд

П'ятниця, 3 вересня 2010, 10:04

Легка промисловість стане третьою галуззю, яка завдяки новому Податковому кодексу отримає п'ятирічний мораторій на сплату податку на прибуток.

Ще одним заходом підтримки легкої промисловості стане заборона ввезення в країну уживаної одягу (секонд-хенд), пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на слова голови Держкомпідприємництва Михайла Бродського.

За його словами, комітет уже направив свій законопроект до секретаріату Кабміну.

"Щорічно в країну ввозиться 2 кг секонд-хенду на людину. Якби ця продукція вироблялася в Україні, ми отримали б ринок в 22 млрд. (гривень) на рік і мільйон робочих місць. І це без урахування того, що секонд-хенд часто становить загрозу для здоров'я громадян", - сказав він.

Реклама:

За словами Бродського, ініціатива комітету вже схвалена Мінпромполітики і Держмитницею.

Імпортери одягу не бояться, що запропоновані заходи посилять їх конкуренцію з українськими виробниками.

"Цей підхід може бути успішним стосовно повсякденного одягу. Але що стосується модного одягу, то українські виробники не можуть скласти конкуренцію імпорту хоча б через невеликий обсяг ринку", - відзначає генеральний директор Maratex в Україні (мережі Hugo Boss, Esprit і Peacocks) Дмитро Єрмоленко.

Голова правління Української асоціації підприємств легкої промисловості "Укрлегпром" Валентина Ізовіт схвалює введення пільг.

"Уряд нарешті почув те, про що ми говорили багато років. Ці заходи щодо захисту вітчизняного виробника здатні суттєво змінити ситуацію на внутрішньому ринку і зробити українську продукцію більш затребуваною", - заявила вона.

Але, за її словами, пільги не вирішують основну проблему галузі.

"Потрібно посилити боротьбу з контрабандою, із заниженням митної вартості товарів. Можливо, варто переглянути документи СОТ", - вважає Ізовіт.

Втім, за словами директора "Модного дому Cat Orange" Сергія Азаренко, заборона секонд-хенду істотно не вплине на українських виробників.

"Це різні цінові категорії. Конкурентом секонд-хенду є не українська, а найдешевша китайська продукція. Що стосується податкових пільг, то вони позитивно відіб'ються на підприємствах", - вважає він.

Водночас, учасники ринку секонд-хенду готові захищати свої права.

"Ще два роки тому уряд планував заборонити секонд-хенд, але тоді ми зуміли відстояти його. Коли у зв'язку з кризою доходи громадян знизилися, цей товар став ще більш необхідним", - заявила виданню адвокат Асоціації секонд-хенду Ганна Таббах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: