"Газпром" заборонив "Нафтогазу" транспортувати газ до Польщі

Понеділок, 27 вересня 2010, 09:40

НАК "Нафтогаз України" на вимогу "Газпрому" відмовляється транспортувати газ компанії E. On Ruhrgas до Польщі. 

Про це пише газета "Комерсант Україна" із посиланням на високопоставлене джерело в Мінпаливенерго.

"Польська компанія PGNiG спробувала отримати без узгодження з "Газпромом" 3 млрд. кубометрів газу. Ми не проти транспортувати цей обсяг, проте для цього необхідне узгодження з російською стороною. Поки Росія не надає дозвіл на транзит", - пояснив співрозмовник видання.

Цю інформацію підтвердило джерело видання в "Газпромі". Водночас, у прес-службах Мінпаливенерго і "Газпрому" від коментарів відмовилися.

Реклама:

На початку жовтня Польщі знадобиться російський газ понад законтрактованих обсягів, і вона вирішила купити їх в обхід "Газпрому".

Місцева компанія PGNiG підписала з німецькою E. On Ruhrgas угоду про постачання з 1 жовтня до 3 млрд. кубометрів російського газу в Польщу.

E. On Ruhrgas видобуває газ в Росії разом з "Газпромом".

Проте в середині вересня PGNiG звинуватила українську владу в тому, що та блокує постачання законтрактованого в E. On Ruhrgas газу через Україну до Польщі.

Польська компанія повідомила, що домовилася з E. On Ruhrgas про постачання газу ще в жовтні 2009 року, але з того часу не змогла отримати законтрактоване паливо через відсутності згоди української влади на його транзит через Україну.

"Газпром" використовує потребу Польщі в газі, як важіль впливу у переговорах про збереження контролю над польською частиною газопроводу Ямал-Європа.

У російській компанії вимагають пролонгації своєї монополії на транзит газу газопроводом Ямал-Європа до 2045 року.

Крім того, Росія наполягає на тому, щоб газопровід і далі управлявся оператором Europolgaz, який належить "Газпрому", польській PGNiG (по 48%) і компанії Gas-Trading (4%).

У свою чергу Єврокомісія вимагає від Польщі приведення умов експлуатації місцевої ділянки російського газопроводу Ямал-Європа у відповідність до третього енергопакету ЄС.

Тобто доступ до нього мають отримувати будь-які енергокомпанії, і керувати ним повинен незалежний оператор.

Уряд Польщі на виконання вимог ЄС заявив про намір змінити оператора з управління ГТС на державну Gaz-System і допустити до прокачування газу всіх бажаючих.

В українському Мінпаливенерго підкреслюють, що прокачування газу E. On Ruhrgas дозволило б додатково заробити близько 90 млн. доларів.

Однак "Газпром" є основним транзитером газу через територію України. У 2010 році він збільшив транзит газу на 13,8%, або 7,7 млрд. кубометрів .

"Крім того, зараз ми намагаємося переконати "Газпром" відмовитися від будівництва South Stream. У цій ситуації конфронтація з питання прокачування 3 млрд. кубометрів газу нам просто не потрібна", - пояснив співрозмовник видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!