Світовий банк лякає Україну негараздами

П'ятниця, 24 вересня 2010, 09:27

Якщо зараз не почати реформи, в найближчі роки на Україну очікують часті економічні спади.

Про це ідеться у дослідженні Світового банку "Стратегічний вибір у відношенні прискорення та підтримки зростання в Україні", пише газета "Комерсант-Україна".

Його дані свідчать про те, що в останні десять років економіка України розвивалася без структурних реформ.

Через те, що в країні не проводилися реформи, під час світової економічної кризи в країні відбувся глибокий спад, зазначається у дослідженні.

Реклама:

Світовий банк закликає українську владу прискорити проведення реформ і прогнозує в іншому випадку нестабільний розвиток економіки з періодичними підйомами і спадами.

Експерти Світового банку попереджають, що закінчення кризи не дозволяє розраховувати на стабільне відновлення української економіки.

При збереженні існуючих дисбалансів рівень розвитку української економіки буде рости в кращому разі на 3-4% щорічно.

"Але за допомогою структурних перетворень можна добитися щорічного зростання на рівні 8%", - вважає старший економіст СБ Пабло Сааведра.

"Наші короткострокові рекомендації відповідають положенням меморандуму, підписаного Україною і МВФ. Хоча ми наполягаємо, і на важливості нефінансових реформ - зокрема, дерегуляції бізнесу. А також нагадуємо, що реформи потрібні Україні не лише в короткостроковій перспективі", - заявив глава представництва СБ в Україні Мартін Райзер.

У середньостроковій перспективі країні рекомендується покращити інвестиційний клімат, провести судову реформу і збільшити частку капітальних витрат у держбюджеті.

"Для нормального економічного зростання необхідний обсяг капітальних витрат на рівні 5-6% ВВП. В Україні цей показник до кризи був лише близько 2%", - пояснив Сааведра.

За його словами, збільшити витрати можна за рахунок оптимізації коштів, що направляються в соціальну сферу, а також зменшення витрат на державний апарат.

У СБ сподіваються, що досвід економічної кризи зробив українську владу більш відкритою до таких реформ.

Утім, представники правлячої коаліції багато рекомендацій СБ вважають зайвими, зазначає видання.

"Якщо б Україна не проводила власних реформ, такі рекомендації були б доречні. Але ми вже до кінця року запустимо власну програму економічних реформ, а оскільки вона передбачає масштабні зміни системи охорони здоров'я і пенсійної системи, зменшення обсягу відрахувань в соціальну сферу неможливо", - відзначає заступник голови комітету Верховної ради з питань економічної політики, депутат від Партії регіонів Олексій Плотніков.

За його словами, реалізація пропонованих СБ реформ можлива лише після того, як будуть запущені урядові проекти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: