Завод з виробництва ядерного палива в Україні будуватимуть росіяни

Середа, 22 вересня 2010, 12:03 -
Кабінет міністрів затвердив результати конкурсу, за підсумками якого російське ВАТ "ТВЕЛ" визнано переможцем тендеру з відбору технологій будівництва заводу з фабрикації ядерного палива.

Відповідне розпорядження, яким уряд погоджується з пропозиціями Мінпаливенерго, прийнято на засіданні в середу, повідомляє прес-служба Кабміну.

У прес-службі відзначили, що "ТВЕЛ" визнано переможцем, оскільки на відміну від іншого учасника конкурсу - американської Westinghouse Electric Company - він висловив готовність інвестувати власні кошти в це будівництво.

Введення в дію нового підприємства передбачається в 2013 році.

До цього часу завод повинен мати можливість випускати паливні стрижні і тепловиділяючі збірки (ТВЗ) у еквіваленті 200 тонн урану на рік, а також мати у своєму розпорядженні потужності для виробництва цирконієвих і нержавіючих комплектуючих виробів в еквіваленті 400 тонн урану на рік.

Реклама:

При цьому в 2017 році очікується наявність на заводі потужностей для виробництва паливних таблеток в еквіваленті 400 тонн урану на рік, а в 2020 році - для виробництва паливних стрижнів і ТВЗ в еквіваленті 400 тонн урану щорічно.

Обов'язковою умовою конкурсу також була вимога передачі технології виготовлення тепловиділяючих збірок на умовах невиключної ліцензії, що дає право на виготовлення зборок для потреб українських АЕС і станцій третіх країн за умови відповідного узгодження з власником технології.

Україна очікує також на період будівництва заводу надання гарантій поставок продукції та комплектуючих виробів, випуск яких ще не налагоджений в країні.

Як відомо, нині "ТВЕЛ" є монопольним постачальником ядерного палива для АЕС України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: