Торговим мережам заборонять заробляти на постачальниках

Середа, 22 вересня 2010, 09:44

Уряд знайшов спосіб знизити ціни на продукти харчування - Мінекономіки запропонувало заборонити магазинах і торговельним мережам брати з постачальників плату за краще розміщення їх товарів на полицях.

Таку заборону планується ввести проектом закону про внесення змін до Господарського кодексу, законів "Про ціни і ціноутворення" та "Про підприємництво", який підготувало міністерство, пише газета "Комерсант-Україна".

Роздрібні торговельні мережі не зможуть включати в договори з постачальниками продуктів харчування, ціна яких регулюється державою або фіксується, додаткові послуги з розміщення товарів, а також послуги рекламного та маркетингового характеру.

Документ зобов'язує магазини і постачальників використовувати лише затверджену урядом форму договору, що дозволить уникнути включення в собівартість продукції зайвих витрат.

Реклама:

Нав'язування додаткових послуг в Мінекономіки пояснюють низькою конкуренцією на ринку: рівень забезпеченості торговими площами в Україні становить 154,4 кв. м на 1000 громадян, що нижче показників Євросоюзу (650 кв. м) і США (1200 кв. м).

До переліку продуктів харчування, які підлягають державному ціновому регулюванню, входять борошно, крупи, яловичина, свинина, м'ясо птиці, ковбаси варені, молоко, сир, сметана, вершкове масло, яйця, цукор, соняшникова олія.

Нав'язування виробникам плати за додаткові послуги буде вважатися правопорушенням і, відповідно до закону "Про захист від недобросовісної конкуренції", каратиметься штрафом у розмірі до 5% від доходу магазину за попередній звітний рік.

Всі ці обмеження стосуватимуться і невеликих торгових точок, які належать підприємцям-фізичним особам.

Водночас, представники продуктових роздрібних мереж відзначають, що нові правила роботи значно не вплинуть на ціну продуктів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: