"Укрвакцина" захищатиметься в суді

Вівторок, 21 вересня 2010, 09:32

Держпідприємство "Укрвакцина" має намір найняти міжнародну юридичну компанію Akin Gump Strauss Hauer & Feld, LLP для надання консультативних послуг з юридичних питань та для представництва в Україні і за її межами.

Ціна пропозиції Akin Gump склала 1,9 млн. гривень, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на оприлюднену в системі розкриття інформації про держзакупівлі інформацію.

Як відомо, згідно із законом про держзакупівлі, який набрав чинності в кінці липня 2010 року, інформація про застосування процедури закупівлі в одного учасника публікується протягом трьох робочих днів з моменту прийняття відповідного рішення.

Замовник повинен також погодити застосування цієї процедури в уповноваженому органі, опублікувати його і, у разі позитивного рішення, має право на укладення договору про закупівлі через 5-14 днів.

Реклама:

Як повідомлялося, 17 вересня американська компанія Trout Cacheris, найнята діючим урядом для оцінки діяльності попередників у період з 2008 року по перший квартал 2010 року, повідомила про подачу позову до американського суду у зв'язку з закупівлями "Укрвакциною" ліків за завищеними цінами.

Trout Cacheris уточнила, що подала позов до суду в Портленді в США від імені підрозділу Кабінету міністрів спільно з Akin Gump, яку вона залучила до співпраці для виконання отриманого в Україні замовлення ще в травні 2010 року.

Позов поданий у рамках розслідування діяльності "Укрвакцини".

Український уряд звинувачує американську компанію Olden Group в тому, що вона була частиною міжнародного змови, пов'язаної із продажем шахрайської вакцини та інших лікарських препаратів.

У позові стверджується, що в 2008-2009 роках Olden Group, яка належить офшорним компаніям з Белізу і острова Ніуе, зіграла ключову роль у змові з метою незаконного завищення ціни мільйонів доз вакцини, яка закуповується для української системи охорони здоров'я.

Згідно із судовою скаргою, Olden Group та інші учасники змови використовували офшорні підставні фірми для відмивання грошових надходжень від схеми через банки в Латвії, США та інших країнах.

Як передбачається, через схему за кілька років пройшли платежі "Укрвакцини" і Кабінету міністрів України на суму понад 50 млн. доларів.

ДП "Укрвакцина" створене в 1993 році для забезпечення імунобіологічними препаратами лікувально-профілактичних, санітарно-епідеміологічних, науково-дослідних установ системи Міністерства охорони здоров'я.

У вересні 2009 року уряд Юлії Тимошенко дозволив "Укрвакцині" залучити кредит під державні гарантії на суму до 800 млн. євро для реалізації інвестиційного проекту з проектування та будівництва лікувально-профілактичних установ, фельдшерсько-акушерських пунктів і сільських амбулаторій та оснащення їх медичним та іншим обладнанням.

Партія регіонів, яка на той час перебувала в опозиції, а з березня 2010 року стала провідною силою в новій українській владі, восени 2009 року звинувачувала уряд Тимошенко в непрозорості таких закупівель, підозрюючи наявність у них корупції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!