Азаров не дослухався до Януковича у своєму Кодексі

Понеділок, 20 вересня 2010, 09:54

При доопрацюванні проекту Податкового кодексу уряд не прислухався до побажань президента Віктора Януковича і залишив податківцям право без попередження проводити контрольні перевірки платників.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на текст документа.

За інформацією видання, також у новому Кодексі нема вказівки на мінімальний розмір депозиту фізосіб (було обіцяно 200 тис. грн.), з доходу від якого буде стягуватися п'ятивідсотковий податок.

При цьому уряд запропонував обкладати податком дисконтний дохід, отриманий власниками облігацій.

Реклама:

Обіцяне раніше оподаткування предметів розкоші у вигляді акцизів на літаки, вертольоти і яхти планується ввести тільки в 2014 році.

Відмовився уряд і від своєї ідеї замінити податок з власників транспортних засобів на додаткову ставку акцизу на бензин.

Застосування податковими органами звичайних цін на оподаткування почнеться не раніше 2015 року.

Також документ містить процедуру автоматичного відшкодування ПДВ та критерії відбору компаній для його отримання.

Підприємства, що претендують на нього, повинні, зокрема, мати штат понад 20 чоловік, а середня зарплата повинна удвічі перевищувати мінімальну; розбіжності податкового кредиту та зобов'язань не можуть перевищувати 10% від заявленої до відшкодування суми; сама компанія не повинна проходити процедуру банкрутства.

За несвоєчасне відшкодування ПДВ фінансово буде відповідати держава, а за необґрунтовані заявки на його відшкодування - бізнес.

Якщо в серпні пропонувався штраф у розмірі 10% від суми неправомірною заявки, то зараз - 25%. При другому і третьому виявленні порушення розмір санкції складе 50-75%.

Такі ж штрафи будуть застосовуватися при необґрунтовано заявлених збитках.

Як відомо, уряд завершив тривалий процес обговорення проекту Податкового кодексу, у п'ятницю нарешті схваливши документ.

Але в суботу та неділю, за словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, робоча група продовжувала коректувати "технічні моменти" кодексу.

Остаточна версія Податкового кодексу надійде до Верховної ради тільки в понеділок, повідомив журналістам у п'ятницю міністр фінансів Федір Ярошенко.

Голова парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов раніше обіцяв, що розгляд Податкового кодексу у першому читанні відбудеться вже 23 вересня.

За словами першого заступника голови фракції Михайла Чечетова, у Верховної ради є три місяці, щоб доопрацювати проект кодексу в комітеті з питань податкової та митної політики.

Лише після прийняття Податкового кодексу уряд обіцяє подати до парламенту проект бюджету на 2011 рік на новій податковій базі.

"Розгляд кодексу буде залежати від опозиції. Ми не виключаємо, що будуть подані тисячі поправок. Якщо вони будуть адекватні, проблем з ними не буде", - відзначає Чечетов.

Але його колега у фракції Вадим Колесниченко заявив, що тіло документа залишиться незмінним.

"Скільки б поправок не подали, хоч 20 тисяч, документ не поміняється, тому що він уже пройшов всенародне обговорення", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!