Уряд покине на призволяще аграріїв через МВФ

Четвер, 2 вересня 2010, 17:11

Уряд планує скасувати держпідтримку м'ясомолочної галузі і зокрема дотації виробникам молока та м'яса на підставі існуючих домовленостей з МВФ.

Про це заявив депутат, голова Комітету ВР України з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін, відповідаючи на питання про зміну порядку дотування в проекті нового Податкового кодексу, повідомляють  "Українські Новини".

"Що стосується дотування молока і м'яса, то, наскільки я знаю, ніхто не збирається вводити якісь нові способи дотування. Згідно з меморандумом, підписаним з МВФ, уряд повинен просто скасувати будь-які способи дотування", - заявив, зокрема, Сергій Терьохін.

На думку нардепа ситуація для українського села ускладнюється через те, що МВФ вимагає відмінити спеціальний режим оподаткування ПДВ виробників сільськогосподарської продукції незважаючи на те, що такі способи оподаткування є обов'язковими для застосування в ЄС.

Реклама:

"У нас є стаття в законі про ПДВ, і вона повністю співпадає з 78 статтею 112 директиви Євросоюзу, - сказав Терьохін. - Але головний акціонер МВФ - США".

За його словами, "у штатах такого механізму не існує, і вони нарікають Європі, що там такий механізм існує , як приховані дотації".

"Ми стали заручниками в сільськогосподарської війни між США і Євросоюзом. Цілком можливо, що всі вимоги валютного фонду будуть виконані", - сказав він.

Нардеп підкреслив, що мова йде не про зміну схеми дотування сільгосппродуктів, а про її повне скасування.

А якщо спеціальні податкові системи скасують, але не будуть введені компенсаційні системи, то навряд чи країна залишиться на тих же позиціях у світі з, які вона займає зараз.

Колегу підтримує народний депутат Микола Катеринчук, який також вважає, що українське село потребує держпідтримки, а її скасування буде згубною для галузі.

Нагадаємо, проектом нового Податкового кодексу пропонується змінити нову схему дотування виробників молока і м'яса - замінити субсидування закупівельних цін виплатою компенсації на голову ВРХ.

А також перенаправити 30% відсотків відповідних коштів "на фінансування на поворотній основі будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!