Уряд відсунув упровадження 3G-зв'язку

Четвер, 2 вересня 2010, 09:19

Впровадження зв'язку третього покоління в Україні в черговий раз відкладається - Кабмін відправив на доопрацювання підготовлений Міністерством оборони план конверсії.

Термін, до якого Міністерство оборони повинно було розробити новий план конверсії радіочастот, нагадує газета "Комерсант-Україна".

Як розповів голова Нацкомісії з питань регулювання зв'язку Володимир Олійник, Міноборони представило план вчасно, проте він був відправлений на доопрацювання Кабміном - в уряду виникли претензії і до форми, і до змісту документа.

"Планом Міноборони передбачалося провести конверсію в три етапи. Перший з них планувалося профінансувати за рахунок мобільних операторів - 840 млн. гривень, а два наступних вартістю приблизно по 800 млн. гривень - з держбюджету наступного року", - повідомив він.

Реклама:

"Ми погодилися з планом першого етапу, правда, запропонували скоротити термін його реалізації з 8 до 6 місяців. Інші частини плану мають бути доопрацьовані. І ми наполягаємо, щоб на першому етапі була визволена вся смуга частот (100 МГц), щоб ми могли провести ліцензування", - відзначив Олійник.

Голова НКРЗ також повідомив, що у вівторок зустрічався з заступником міністра оборони і досяг з ним принципової домовленості про скорочення термінів першого етапу.

Як відомо, учасники ринку та члени НКРЗ раніше заявляли, що у випадку затвердження плану конверсії частот, конкурс з продажу 3G-ліцензій в Україні може відбутися вже у вересні.

Єдину 3G-ліцензію в Україні, що дозволяє передавати дані зі швидкістю до 3,6 Мбіт/сек, у 2007 році отримав "Укртелеком".

З 2008 року робилися спроби видати ліцензії приватним компаніям, але конкурс кілька разів переносився.

Основною перешкодою була вимога Міноборони компенсувати проведення конверсії.

У листопаді 2009 року Кабмін погодився виділити військовим гроші за рахунок коштів мобільних операторів та держбюджету.

НКРЗ тоді визначила, що стартова вартість ліцензії має становити 400 млн. гривень, а виділений частотний діапазон в 100 МГц пропонувалося поділити між чотирма ліцензіями.

Конкурс з видачі першої ліцензії мав відбутися 27 листопада 2009 року, заявки на участь у ньому подали "Київстар", "МТС-Україна" і "Астеліт".

Водночас, тодішній президент Віктор Ющенко заблокував його, пояснивши, що продаж частот міг знизити обороноздатність країни.

Нинішній уряд в липні доручив Міноборони розробити новий план конверсії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!