Фірташ просив Ярославського продати черкаський "Азот"

Четвер, 16 вересня 2010, 09:16

Голова наглядової ради групи компаній DCH Олександр Ярославський розповів, що підприємець Дмитро Фірташ пропонував йому продати черкаський "Азот".

"Була пропозиція від Дмитра Фірташа, але поки не влаштувала ціна", - уточнив Ярославський, відмовившись назвати суму пропозиції, пише видання "Комерсант-Україна".

В ІК Dragon Capital 100% "Азоту" оцінюють в $ 500 млн.

Черкаський "Азот" - не перший актив в хімічній промисловості, що зацікавив пана Фірташа.

Реклама:

На цьому тижні яка належить бізнесмену Group DF оголосила про включення в холдинг найбільшого виробника азотних міндобрив в Україні - концерну "Стірол" , вартість якого галузеві аналітики оцінюють у 650-750 млн. доларів.

За словами джерела, близького до оточення Дмитра Фірташа, бізнесмен розглядає можливість консолідації ряду хімічних активів України в рамках єдиного холдингу.

Крім Ярославського, пропозиції про покупку були зроблені власникам "Дніпроазоту" - контролює група "Приват" і сєверодонецького "Азоту" -  IBE Traide Corp.

У групі "Приват" і IBE Traide від коментарів відмовилися.

Основна причина зміни власників українських виробників азотних міндобрив - відсутність доступу до дешевої сировини - природного газу, відзначає аналітик Dragon Capital Тамара Левченко.

У 2010 році, наприклад, його позбулися черкаський "Азот" і "Дніпроазот".

У 2009 році ці заводи отримували природний газ від "Укрнафти", що контролюється "Приватом", за 1584,4 гривень за тисячу кубометрів, у той час як іншим хімічним підприємствам природний газ поставляв "Нафтогаз" - по 1899 гривень.

Найближчим часом Дмитро Фірташ може одержати можливість постачання дешевого природного газу на свої українські хімпідприємства.

Компанія RosUkrEnergo відсудила в України 12 млрд. кубометрів газу.

Об'єднавши українські хімічні активи азотної групи в єдину компанію і збільшивши таким чином її капіталізацію, власник Group DF зможе продати компанію, вважає Тамара Шевченко.

"Вартість підприємств - досить висока. Існує інформація, що активи купуються для подальшого перепродажу 'Газпрому'".

За словами джерела в "Газпромі", хімічні активи не відносяться до інтересів монополії.

"І "Газпром" не давав грошей на дану консолідацію", - запевнив співрозмовник.

Однак, за його словами, активи можуть бути запропоновані "Сибур-Холдингу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: