"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Казахстан допоможе Коломойському з нафтою?

Середа, 15 вересня 2010, 16:29

НАК "Нафтогаз України" розраховує, що в рамках відновлення транзиту казахстанської нафти через Україну частина українських заводів, у тому числі Кременчуцький нафтопереробний завод, зможе отримати казахстанську нафту.

Про це заявив голова "Нафтогазу" Євген Бакулін, пише газета "Дело".

"У нас недовантажені високотехнологічні заводи - Кременчуцький, Лисичанський, Одеський", - сказав він.

Коментуючи питання щодо можливих труднощів з поставками казахської нафти через територію Росії у зв'язку з існуючим конфліктом республіки Татарстан (РФ) і України з приводу прав власності в "Укртатнафті", Бакулін зазначив: "Ми вважаємо, що сьогоднішня політика, яку веде наш президент, дозволяє домогтися такої домовленості".

Реклама:

Водночас він не уточнив передбачувані щорічні обсяги як транзиту нафти, так і її постачання на українські НПЗ.

"До 8 (млн. тонн) або вище, - все буде залежати від того, як ми визначимося з подальшою переробкою і зробимо розрахунки, оскільки ці розрахунки робляться з урахуванням відкриття нових родовищ в Казахстані до 2015 року. З урахуванням цього зараз ми і будуємо велику перспективну програму", - сказав він.

Раніше з посиланням на посла Республіки Казахстан в Україні Амангельди Жумбаева повідомлялося, що ідеться про відновлення щорічного транзиту через територію України близько 6 млн. тонн нафти, від якого Україна відмовилася при попередньому уряді.

Перший віце-прем'єр Андрій Клюєв 8 вересня повідомив, що угода вже підписана.

Президент Віктор Янукович 14 вересня заявив, що угода з транспортування передбачає його збільшення на 8 млн. тонн нафти і частина нафти піде на українські НПЗ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!