Аналітики оцінюють "Стирол" в 500-600 мільйонів доларів

Понеділок, 13 вересня 2010, 20:01

Вартість продажу ВАТ "Концерн "Стирол" австрійській OstChem Holding AG, підконтрольній Group DF підприємця Дмитра Фірташа, становить 500-600 млн. доларів.

Таку оцінку висловили аналітики інвестиційних компаній, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

При цьому вони зійшлися на думці, що основним чинником, який визначив вартість операції, є оцінка перспектив постачання основної сировини концерну - природного газу.

"Вартість продажу "Стиролу" нині оцінити досить складно, оскільки незрозуміло, чи зможе Group DF забезпечити компанію газом за ціною нижчою, ніж ціна, за якою продає газ "Нафтогаз України", - сказав начальник аналітичного департаменту інвесткомпанії BG Capital Володимир Нестеренко.

Реклама:

При цьому він відзначив, що в 2008 році хімічні підприємства Group DF в середньому були менш прибутковими, ніж "Стирол": консолідована EBITDA маржа OstChem Holding склала близько 16%, тоді як у "Стирола" - 19,4%.

"Саме розуміння перспектив постачання більш дешевого газу було визначальним при оцінці активу покупцем, і буде залишатися основним фактором для ринкової вартості акцій "Стиролу", - сказав Нестеренко.

За його оцінками, якби покупцем стала споріднена з російським "Газпромом" компанія, імовірно, угода відбулася б за ціною 600-800 млн. доларів (за 100% акцій).

У свою чергу, аналітик інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслав Іванишин припустив, що ринкова ціна "Стиролу" складає близько 500 млн. доларів.

На його думку, покупка "Стирола" структурами, пов'язаними з Фірташем, є позитивним чинником для розвитку підприємства у зв'язку з "доступом структур Фірташа до російського природного газу".

"Поява нового власника з доступом до поставок природного газу обіцяє істотні вигоди для "Стирола", що дозволить заощадити близько 50-80 доларів на тисячу кубометрів природного газу, істотно завантажити виробництво і вийти на рівень рентабельності при виробництві аміаку до 4-7%", - вважає Іванишин.

Як повідомлялося, в кінці серпня глава правління "Стиролу" Сергій Павлючук заявив про появу у концерна українського інвестора.

В кінці липня - на початку серпня про нібито переговори, які ведуться щодо продажу "Стиролу" повідомляли представники українських інвестиційних компаній, називаючи в якості можливих покупців російські компанії, які володіють доступом до природного газу, і українського бізнесмена Дмитра Фірташа, співвласника газотрейдера RosUkrEnergo, якому "Нафтогаз України" винен 12,1 млрд. кубометрів газу за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Однак ця інформація не отримала офіційного підтвердження.

У понеділок Group DF офіційно повідомила про те, що ВАТ "Концерн "Стирол" увійшло до OstChem Holding AG.

За даними Group DF, до структури OstChem нині також входять виробники азотних добрив ВАТ "Рівнеазот", АТ "Нітроферт" в Естонії і ЗАТ "Таджиказот" у Таджикистані.

ВАТ "Концерн "Стирол" - один з найбільших в Україні виробників азотних мінеральних добрив, полістиролів і лікарських препаратів.

За станом на лютий 2010 року 57,6% акцій "Стирола" належало нідерландській Dotterbloem Holding BV, 11,3023% - британській Friston LLP і близько14% - депутату Верховної ради від Партії регіонів Миколі Янковському.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: