"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гепрокуратура хоче забрати алюмінієвий актив Дерипаски

Понеділок, 13 вересня 2010, 09:12

Генпрокуратура України добивається повернення в держвласність найбільшого вітчизняного виробника алюмінію - Запорізького алюмінієвого комбінату (ЗАлК).

Зараз підприємство належить підконтрольному російському мільярдеру Олегу Дерипасці алюмінієвому гіганту - "РусАлу", що входить до трійки найбільших виробників алюмінію у світі.

Рішення про націоналізацію підприємства може бути прийняте вже в жовтні, пише видання "Дело".

За інформацією видання, Господарський суд Києва в наступному місяці розгляне позов Генеральної прокуратури про повернення ЗАлКа Фонду держмайна.

Реклама:

Генпрокуратура вимагає визнати недійсними договори про продаж 68% акцій підприємства компаніям, підконтрольним російським бізнесменам на чолі з Олегом Дерипаскою.

Оскаржується продаж акцій як російському "АвтоВАЗ-Інвесту" Віктора Вексельберга в 2001 році, так і подальший їх перепродаж у 2006-му році кіпрській Velbay Holdings Ltd, підконтрольній Дерипасці.

Покупців звинувачують у невиконанні інвестзобов'язань.

Конфлікт "РусАла" з українськими чиновниками не обмежується судовими позовами.

Нагадаємо, уряд до цих пір не надав підприємству пільгових тарифів на електроенергію, через що собівартість продукції комбінату вище, ніж у конкурентів, що негативно позначилося на його фінансовому становищі.

Це призвело до того, що останні два роки ЗАлК працює собі в збиток, і положення кожен рік погіршується.

Так, в 2008 році негативний фінансовий результат діяльності підприємства склав 356 млн. гривень, а в 2009-му - 487 млн. гривеньн.

Виріс за останній рік на 356 млн. гривень - до 950 млн. гривень - і загальний борг комбінату.

Далекі від задовільних і виробничі показники підприємства. Зокрема виробничі потужності комбінату дозволяють йому випускати близько 113 тис. тонн алюмінію на рік.

Проте 2009 року було вироблено всього 50 тис. тонн. У цьому ж році з чотирьох плавильних агрегатів працює тільки один.

Прокуратура вимагає скасування результатів приватизації виробника алюмінію через невиконання умов договору купівлі-продажу з боку інвестора.

Так, при первісній продажі комбінату, російська сторона брала на себе зобов'язання погашення у повному обсязі боргів з іноземних позик.

Однак, за твердженням прокуратури, зроблено це не було.

Зокрема прокуратура звинувачує інвесторів у тому, що вони не проводили виплат по кредиту, узятому комбінатом у 1997 році, коли ЗАлК знаходився ще в держвласності.

Мова йде про 76 млн.доларів, взятих на купівлю обладнання в Італії. Профінансував цей захід державний Укрексімбанк, з яким і мав повертати борг новий власник.

Однак, як зазначається у матеріалах розслідування, нові власники обслуговувати цей кредит відмовилися.

Як стверджує відповідач, незважаючи на те, що закуплене обладнання і було на балансі ЗАлКу при його продажу, воно було переведене до статутного фонду державного Заводу алюмінієвої фольги.

Практично російські власники були зобов'язані платити за обладнання, якого вони так і не отримали.

Цей пункт договору власники опротестували, і в 2006 році Київський госпсуд своєю постановою розірвав даний кредитний договір.

Тим не менше, на думку прокуратури, дане рішення суду і є підставою для розірвання загального договору про купівлю-продаж запорізького комбінату, так як комбінат відмовився платити за кредитом Укрексімбанку.

Варто відзначити, що навіть якщо рішення буде прийнято не на користь "РусАла", у Дерипаски залишаються шанси зберегти контроль над підприємством.

Справа в тому, що Генпрокуратура опротестовує право володіння підконтрольних Дерипасці компаній на 68% акцій запорізького підприємства.

А всього сьогодні "Русалу" належить 98% цінних паперів ЗАлКу. Це означає, що решту 30% дають можливість російському бізнесменові блокувати прийняття не вигідних для себе рішень на зборах акціонерів комбінату, таких наприклад, як зміна керівництва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: