"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряду не вдасться наповнити казну

П'ятниця, 10 вересня 2010, 09:22

Всупереч оптимістичним заявам уряду, доходи загального фонду бюджету в 2010 році не будуть виконані приблизно на 10 млрд. гривень, спрогнозували в Рахунковій палаті.

У розпорядженні видання "Комерсант-Україна" опинився звіт Рахункової палати (РП) про виконання держбюджету в I півріччі.

Аудитори підрахували, що в січні-червні до загального фонду бюджету надійшло 89,9 млрд. гривень - 92,3% від плану, або всього 41% від річного обсягу.

Невиконання могло виявитися ще більше значним, якщо б не адміністративне втручання Кабміну.

Реклама:

У РП стверджують, що 7,6% всіх доходів бюджету отримано за рахунок невідшкодування ПДВ.

Це відбулося через скорочення суми відшкодування ПДВ удвічі в порівнянні з I половиною 2009 року - на 7,7 млрд. гривень, що дозволило Кабміну повернути лише 31,3% від річного обсягу.

Контролери впевнені, що оформлення заборгованості з відшкодування ПДВ на 16,4 млрд. гривень облігаціями є "тимчасовим заходом, що не буде сприяти усуненню причин їх накопичення".

Фактором ризику для виконання бюджетних показників є і податкові переплати, які в січні-червні зросли на 305 млн. гривень, до 14,61 млрд. гривень.

Серед адміністративних чинників РП відзначає відрахування Нацбанком 5,9 млрд. гривень, що на 1,4 млрд. гривень більше, ніж у 2009 році, а також підвищення ставок акцизного збору на сигарети, пиво і нафтопродукти.

Їх зростання на тлі скорочення виробництва забезпечило додаткові 3,5 млрд. гривень.

З огляду на фіскальні ризики, невиконання плану доходів загального фонду в 2010 році складе як мінімум 10 млрд. гривень.

Включаючи доходи спецфонду, недобір скоротиться до 5 млрд. гривень.

Експерти відзначають, що адміністративний тиск здійснювало кожне попереднє український уряд, і прем'єр-міністр Микола Азаров лише продовжив тенденцію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: