Рішення Стокгольмського арбітражу може бути визнано недійсним - експерти

Четвер, 5 серпня 2010, 16:23

Рішення Стокгольмського арбітражного суду може бути визнано недійсним, якщо стороні, яка потерпіла поразку, вдасться довести, що причиною для його прийняття послужила злочинна змова.

Про це заявили експерти центру "Номос" Михайло Гончар і Максим Алінов, пише видання "Дзеркало тижня".

"Звернемо увагу на існування статті 33 закону Швеції про арбітраж, яка дозволяє звернутися до шведського суду з позовом про недійсність арбітражного рішення, якщо воно чи процедура його прийняття очевидно несумісні з основними принципами шведської правової системи", - відмічають експерти.

Зокрема, на думку співрозмовників видання, "арбітражне рішення може бути визнано недійсним у силу кримінальних злочинів, що лежать в його основі, наприклад в силу злочинної змови".

Реклама:

Аналітики інформують, що існує необмежена у часі можливість перегляду подібного рішення.

"У цьому випадку розгляд щодо недійсності арбітражного рішення може бути ініційовано в будь-який час після винесення арбітражного рішення", - констатують Михайло Гончар і Максим Алінов.

При цьому особливу увагу експерти звертають на той факт, що відповідальні українські відомства не беруть рішучих дій щодо судового оскарження рішення Стокгольмського арбітражного суду.

"Наближається 1 вересня - дата повернення "Нафтогазом" на користь RUE 12,1 млрд. кубометрів газу згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу від 8 червня 2010 року", - нагадують експерти.

За словами аналітиків, "8 вересня минає тримісячний термін, протягом якого арбітражне рішення може бути оскаржене в апеляційному суді Швеції відповідно до статті 34 закону  про арбітраж".

"Схоже, Мін'юст разом з іншими відомствами настільки захопився вивченням і аналізом Стокгольмського арбітражного рішення, що ризикує не встигнути до зазначених дат", - підкреслили співрозмовники.

Нагадаємо, що, беручи до уваги фактичний зміст контрактів між "Нафтогазом" і "Газпромом", НАК придбав і повністю оплатив російському газовому монополісту 11 млрд. кубометрів газу, на компенсацію за які претендує компанія RUE .

При цьому "Газпром" категорично відмовився брати участь в Стокгольмському арбітражному процесі.

У вересні 2009 року, у зв'язку з відновленням арбітражного процесу між "Нафтогазом" і RUE, російська компанія зажадала від НАК припинити залучати "Газпром" в суперечки з третіми особами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!