"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна втрачає "аграрні" інвестиції - експерт

Вівторок, 31 серпня 2010, 09:31

Міжнародні компанії-зернотрейдери за останні півтора місяці зазнали збитків на суму понад чверть мільярда доларів через перепони в експорті зерна з України.

Вивозити пшеницю з України практично неможливо, попри відсутність офіційної заборони або навіть квот, зазначив керівник Німецько-українського аграрного діалогу Гайнц-Вільгельм Штрубенгофф у коментарі Deutsche Welle.

"Простій судна, призначеного для вивозу зерна, коштує 25-30 тис. доларів на день. Через невиконання умов контракту зернотрейдери вимушені сплачувати штрафи", - наголосив він.

Штрубенгофф наводить у приклад Росію, де уряд, запровадивши через неврожай заборону на експорт зерна, допоміг зернотрейдерам уникнути штрафів, вчасно попередивши їх про заборону й грамотно оформивши всі заходи.

Реклама:

"Натомість в Україні це неможливо, адже жодної офіційної заборони не існує. Замість цього запроваджено необґрунтовані додаткові заходи контролю, які роблять вивіз зерна практично неможливим. В українських портах заблоковано майже мільйон тонн зерна", - наголошує експерт.

Провину за можливий дефіцит пшениці, про який говорять урядовці, зернотрейдери покладають саме на владу: навесні було розпродано майже всі резерви зерна з Аграрного фонду, які мають складати п'яту частину потреб країни в пшениці.

Хоча запаси зерна у сховищах можуть зберігатися, щонайменше, три роки, їх було продано у той момент, коли ціни були низькими. Тепер ціни швидко ростуть, а резервів немає.

Учасники ринку називають дії українського уряду "свавіллям". Деякі компанії розмірковують над згортанням інвестицій в Україну, попри її величезний потенціал у сільськогосподарській галузі.

Штрубенгофф попереджає: позиції на світовому ринку зерна, які завойовувалися багато років, можна втратити за декілька місяців, якщо ігнорувати загальноприйняті правила гри.

Український уряд пішов не цивілізованим, а "суто українським шляхом", запровадивши методи контролю, невідомі у світовій практиці.

"Гадаю, це суміш з непрофесійності та особистого інтересу окремих осіб. При цьому особистий інтерес, певно, переважає", - підсумовує Штрубенгофф.

Експерт прогнозує, що українське керівництво матиме через таку політику дедалі більші проблеми з міжнародними партнерами.

"Всі уважно стежать за тим, що тут відбувається: Брюссель, Женева, Берлін, Вашингтон. Адже в Україні працюють великі міжнародні компанії, які протягом останніх років інвестували величезні суми у розвиток інфраструктури для кращого доступу української продукції на міжнародні ринки. Лише завдяки цим інвестиціям Україна може бути гравцем на цих ринках", - застерігає Штрубенгофф.

Він зазначає, що непрофесійними діями український уряд завдав серйозної шкоди переговорам з Європейським союзом про розширену зону вільної торгівлі.

Зокрема, йдеться і про заяви українських урядовців, в тому числі віце-прем'єра Бориса Колесникова, про плани Києва скасувати повернення експортерам зерна податку на додану вартість.

"Це суперечить всім міжнародним стандартам", - наголошує експерт.

Аргументи уряду про загрозу дефіциту пшениці через неврожай Штрубенгофф називає нещирими.

На його думку, навіть за умов неврожаю Україна може експортувати близько 15 млн. тонн пшениці із 40 млн. тонн.

Крім того, блокуючи експорт, уряд позбавляє українських фермерів можливості заробляти необхідну для закупівлі якісного обладнання валюту, наголошує експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!