Мінфін заборонив містам брати в борг

Вівторок, 3 серпня 2010, 09:37

Міністерство фінансів відмовило чотирьом потенційним муніципальним позичальникам з п'яти у виході на внутрішній ринок запозичень в 2010 році, пославшись на виконання зобов'язань перед МВФ про скорочення держборгу.

Про випуск облігацій на загальну суму 1,06 млрд. гривень до кінця 2010 року заявляли в Дніпропетровську, Запоріжжі, Харкові, Черкасах та Автономній республіці Крим, інформує газета "Комерсант-Україна".

Ці кошти планувалося направити на капітальні видатки.

Мер Черкас Сергій Одарич повідомив, що відмову у випуску п'ятирічних паперів на 70 млн. гривень підписав заступник міністра фінансів Андрій Кравець, який займається питаннями держборгу.

Реклама:

"Мінфін дав відмову із посиланням на технічний меморандум між Україною і МВФ, що є неприпустимим і неправильним, враховуючи, що документ не ратифікований і не є законом", - заявив директор департаменту економічної політики та розвитку виконкому Черкаської міськради Павло Карась.

Він вважає, що місто може обслуговувати випуск паперів під 18% річних: "Дії Мінфіну є обмеженням права самоврядування, і ми маємо право оскаржувати їх у суді".

Одарич запевнив, що відстоювати своє право в суді місто не планує через тривалість процесу, а залучення коштів для ремонту доріг мерія відновить на початку 2011 року.

В.о. міського голови Харкова (який планував випуск на 500 млн. гривень) Геннадій Кернес розповів, що у понеділок отримав поштою відмову Мінфіну, але мерія має намір добиватися позитивного рішення.

"Ми будемо шукати можливості отримання коштів на ті програми, які хотіли профінансувати за рахунок випуску міської позики", - заявив Кернес.

Заступник міністра фінансів Криму Володимир Левандовський і мер Запоріжжя Євген Карташов, які планували залучити 400 млн. гривень і 20 млн. гривень відповідно, підтвердили відмову Мінфіну в емісії облігацій через вимоги МВФ, але назвали її тимчасовою - вже через кілька місяців проблема вирішиться на користь муніципалітетів.

Ці кошти Крим і Запоріжжя хотіли витратити на ремонт доріг, оновлення тролейбусного парку, ремонт дахів та підготовку до опалювального сезону.

Тільки Дніпропетровськ, який планував залучити 70 млн. гривень, не отримав офіційної відмови міністерства.

За словами прес-секретаря мера міста Івана Куліченка Наталії Бабаченко, термін узгодження ще не закінчився.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: