RUE отримала преференції від "Нафтогазу" до 2030 року - експерти

Субота, 28 серпня 2010, 11:11

Компанія RosUkrEnergo одержала преференційні умови при підписанні з "Нафтогазом" контракту про обсяги й умови закачування природного газу в підземні сховища, його зберігання, відбору та транспортування в 2005-2030 роках.

Про це у статті для "Дзеркала тижня" пишуть експерти центру "Номос" Михайло Гончар і Максим Алінов, аналізуючи документ.

Контракт № 14/935-3/04 про обсяги й умови закачування природного газу в підземні сховища, його зберігання, відбору та транспортування в 2005-2030 роках був укладений між НАК "Нафтогаз України" і RUE 29 липня 2004 року (далі - контракт 3 / 04).

Це відбулося через тиждень після створення RosUkrEnergo.

Реклама:

Стокгольмський арбітражний суд у своєму рішенні від 8 червня 2010 року визнав цю угоду дійсним і обов'язковим для сторін "на даний момент".

Як відзначають експерти, фактично контракт 3 / 04 встановлює преференційний режим зарезервованих потужностей для RUE, однак при цьому RosUkrEnergo не платить за такі умови.

"Таким чином, простежується чіткий юридичний тренд: ключові права - RUE, ключові зобов'язання - "Нафтогазу", - констатують Гончар і Алінов.

Так, вони, зокрема, вказують, що тарифні ставки за контрактом 3 / 04 є жорстко фіксованими та встановлюються не через формулу, а лише шляхом внесення змін у документ за взаємною згодою обох його сторін.

Крім того, в угоді не була визначена відповідальність RUE за недотримання мінімальних гарантованих обсягів відбору і передачі газу.

Контракт 3 / 04 також передбачає, що закачування, відбір і транспортування газу здійснюються згідно із заявками RUE.

Так, згідно з пунктом 2.2 контракту 3 / 04, "місячні обсяги закачування газу встановлюються на підставі заявок, які RUE направляє "Нафтобазу" не пізніше, ніж за 10 днів до початку відповідного місяця подачі газу".

При цьому не передбачено право "Нафтогазу" на узгодження таких заявок і відмова у їх виконанні за певних виняткових обставин, наприклад при недостатності потужностей у період пікових навантажень.

"Таким чином, "Нафтогаз" постійно повинен перебувати в стані готовності закачати / підняти і транспортувати обсяг газу, про який його повідомлять за 10 днів", - вказують експерти.

Крім того, вони відзначають, що в контракті, укладеному на чверть століття, відсутні положення про автоматичне коригування жорстко зафіксованих тарифних ставок хоча б на рівень інфляції.

"Можете уявити собі, на що перетворяться 6,06 долара у 2030 році", - вказують експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!