Квотування експорту зерна введуть з 15 вересня через МВФ

Четвер, 26 серпня 2010, 10:28

Вчора уряд повинен був прийняти постанову про введення квотування експорту зерна в Україні.

Однак в останній момент це питання зникло з порядку денного засідання, пише видання "Дело".

Це вже третій випадок, коли уряд провалює прийняття відповідної постанови. Експерти вважають, що влада навмисно затягує з введенням квот на експорт зерна.

Учасники ринку називають ще одну причину зволікання - восени МВФ має намір провести перший моніторинг виконання Україною програми співпраці, і в цьому світлі введення обмежень на експорт зерна вкрай небажано.

Реклама:

Учора виданню стало відомо, що GAFTA надіслала листи до ЄС і СОТ, звинувативши українську владу в тіньовому регулювання експорту зерна - створення митних перешкод, затримки в портах і на залізниці.

Раніше Світовий банк звернувся до країн-експортерів з закликом не наслідувати приклад Росії і не вводити експортних обмежень.

За даними учасників ринку, квотування в Україні може бути введено з 15 вересня.

За час, що залишився зернотрейдери хочуть врегулювати найбільш принципове для себе питання - вивіз зерна, яке вже знаходиться в портах.

Українська зернова асоціація раніше заявляла, що в портах знаходиться майже 2 млн. тонн зернових.

Друге насущне для зернотрейдерів питання - як саме будуть ділитися квоти у разі їх введення.

Якщо раніше порядок розподілу експортного ліміту був чітко прописаний, то тепер він може здійснюватися в ручному режимі.

У минулі роки при розподілі квоти міжвідомча комісія виходила з рейтингу компаній-експортерів за останні три роки.

Тобто квота ділилася пропорційно до обсягу вивезеного товару.

Такий принцип застосовувався і при квотування експорту зернових, і при обмеженнях на експорт соняшникової олії в 2008 році.

Цього ж разу проект постанови Мінекономіки взагалі не визначає порядку розподілу квоти. Така ситуація створює підгрунтя для зловживань чиновників.

Крім того, не варто забувати і про плани уряду створити державного зернотрейдера-монополіста.

У світлі цих планів раніше діючий порядок розподілу квот не влаштовував чиновників, оскільки не дозволяв держоператору претендувати на них - Аграрний фонд не здійснював експорту в попередні сезони.

Однак оскільки поточна постанова не описує взагалі ніякого порядку розподілу, то ніщо не заважає Аграрному фонду або ДАК "Хліб України" отримати квоту.

Українська зернова асоціація наполягає на збереженні попереднього механізму квотування, який застосовується, виходячи з рейтингу експортерів.

В даний час зерновий ринок в Україні практично завмер.

Зернотрейдери не купують зерно через невизначену ситуацію з режимом експорту та високі ціни, що склалися на ринку. Ціна пшениці третього класу сягає 1800 гривень за тонну.

Активно наповнюють засіки тільки місцеві адміністрації - перед ними поставлено завдання сформувати регіональний резерв для впливу на вартість хліба.

Чиновники декларують, що план в 1,6 млн. тонн уже виконаний.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!