"Запоріжсталь" вирішила посваритися з "Метінвестом"

Четвер, 26 серпня 2010, 09:50

Меткомбінат "Запоріжсталь" намагається через суд анулювати партнерські відносини з холдингом "Метінвест"

Зокрема, "Запоріжсталь" подала позов до Господарського суду Дніпропетровської області, пише видання "Дело".

У документі позивач вимагає визнати недійсним договір про постачання залізорудної сировини з одного з гірничо-збагачувальних комбінатів холдингу "Метінвест" - Інгулецького.

Враховуючи, що Інгулецький ГЗК є основним постачальником залізорудного концентрату на запорізьке підприємство з боку "Метінвесту", даний позов свідчить про бажання "Запоріжсталі" розірвати довгостроковий контракт, укладений з компанією Ахметова в січні 2008 року.

Реклама:

Нагадаємо, тоді сторони уклали трирічний контракт, який передбачав постачання меткомбінату більше 11 млн. тонн залізорудного концентрату і понад 2 млн. тонн флюсо-доломітної продукції виробництва гірничодобувних підприємств "Метінвеста".

Пізніше, на початку 2009-го року сторони домовилися про щоквартальний перегляд цін на сировину, що було вигідно для металургів в період кризи, коли меморандум взаєморозуміння підписаний між урядом і підприємствами ГМК встановив обмеження на зростання вартості руди.

Однак з II кварталу 2010 року дію даного пункту документа було скасовано, і "Метінвест" зміг підняти ціни для українських споживачів в 2 рази - до рівня світових.

Сторони поки не коментують хід судового розгляду і причини. Проте варто відзначити, що рішення було ухвалене у відповідь на претензії "Метінвесту" до меткомбінату з виконання договірних зобов'язань.

Так, раніше в Господарському суді Донецької області було прийнято до розгляду позов Інгулецького ГЗК до запорізького підприємству на 7,6 млн. гривень штрафу за порушення договірних зобов'язань.

Юристам "Запоріжсталі" вдалося затягнути розгляд справи.

Якщо "Запоріжсталі" вдасться досягти успіху в справі визнання контракту недійсним, то підприємству, на думку експертів, доведеться шукати альтернативні ринки поставок залізорудної сировини.

Новим постачальником залізної руди може стати Росія.

"Зважаючи на те, що новими власниками "Запоріжсталі"стали росіяни, то найбільш вірогідним є імпорт концентрату з Росії", - вважає старший аналітик інвестиційної компанії Astrum Investment Management Юрій Рижков.

До того ж, за словами аналітика ІК Dragon Capital Сергія Гайди, ситуація, що склалася на ринку північних сусідів, може це дозволити.

"Зараз російські метпідприємства скоротили споживання сировини в порівнянні з тим же квітнем і травнем, і на ринку є надлишок залізної руди, яку можна направити в Україну", - пояснює Гайда.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!