Азаров не втримає ціни на харчі?

Четвер, 26 серпня 2010, 09:21

Вчора, відкриваючи засідання уряду, прем'єр-міністр Микола Азаров пообіцяв перешкодити підвищенню цін на продовольчі продукти.

Він підкреслив, що підстав для значного подорожчання продуктів немає, а нинішнє зростання цін носить штучний характер, пише видання "Комерсант-Україна".

В свою чергу, учасники ринку не згодні з цим твердженням.

"Ціни на хліб залежать від вартості борошна, а воно за останні два тижні подорожчало на 15%. Тому утримати ціни на хліб на нинішньому рівні просто неможливо, і в найближчі місяці вони виростуть на 10-15%", - відзначив почесний президент холдингу "Хлібні інвестиції"Юрій Триндюк.

Реклама:

"За останній час собівартість нашої продукції зросла приблизно на 20%. Тому до жовтня ми очікуємо підвищення її вартості в межах 10%", - сказав директор з маркетингу компанії "Юнімілк-Україна" Максим Кучко.

Зростання цін спостерігається і на ринку м'яса. Директор м'ясопереробного заводу "Заготсбут" Володимир Пащенко зазначає, що за останній час закупівельні ціни на м'ясо збільшилися на 10%.

"Поки ми не очікуємо подальшого подорожчання - його стримує низький попит з боку населення", - говорить він.

За оцінкою директора компанії "ААА" Сергія Наливки, зростання цін на продукти харчування за серпень складе близько 15%, а до кінця 2010 року ціни на продовольство зростуть ще на 40%.

За сім місяців інфляція в групі продуктів харчування склала всього 4,4% завдяки дефляції, що спостерігалася з квітня.

З початку року впали ціни на молоко, на 1,3% і на яйця, на 42,5%.

Але різке зростання цін почалося в останні два тижні, тому Держкомстат може врахувати його лише частково.

"Ціни на гречку зросли вдвічі, істотно подорожчали молочні продукти, яловичина та борошно. На зростання цін вплинули два фактори: посуха і зростання світових цін. Тому нинішнє підвищення цін абсолютно логічне", - відзначає Наливка..

Експерти кажуть про мінімальні можливості Кабміну вплинути на зростання цін ринковими методами.

"Інтервенція зерна зі стабфонду дозволить уникнути галопуючої інфляції, але повністю зростання цін ніякі інтервенції не зупинять", - заявив пан Триндюк.

"Можливості продуктових інтервенцій дуже обмежені хоча б тому, що в стабфонді зерна залишилося не так вже й багато", - сказав Сергій Наливка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: