"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Мінпраці пояснили, як відправлятимуть жінок на пенсію

Субота, 21 серпня 2010, 15:07

Міністерство праці та соціальної політики пропонує протягом 10 років, починаючи з 2011 року, підвищити загальний пенсійний вік для жінок з 55 до 60 років - на 6 місяців щороку.

Про це йдеться в підготовленому відомством законопроекті "Про внесення змін до деяких законів України", пише тижневик "Дзеркало тижня".

Якщо документ буде прийнятий, то, наприклад, жінки 1956 року народження отримають право на пенсію у віці 55 років і 6 місяців, 1957 - у 56 років, 1958 року - у 56,5 років і т.д. Таким чином, жінки 1964 року народження і старше пенсію отримають вже у віці 60 років.

Також у законопроекті пропонується аналогічним чином поступово, протягом 10 років, тобто за 6 місяців за рік, відстрочити для жінок настання інших пенсійних благ.

Реклама:

Маються на увазі право на отримання пільгових пенсій, дострокових пенсій за списками 1 і 2, соціальної допомоги тощо.

За оцінками експертів, ці нововведення щорічно будуть зачіпати 180 тис. українок і дозволять щорічно економити казні близько 2 млрд. гривень, пише видання.

Цим же законопроектом Мінпраці пропонує підвищити для українців нормативний страховий стаж, необхідний для отримання мінімальної пенсії за віком, одразу на десять років.

На сайті Верховної ради законопроект поки не зареєстрований.

Як повідомлялося, в меморандумі української влади Міжнародному валютному фонду заявлено, що Україна має намір реформувати пенсійну систему з метою її фінансового оздоровлення, зокрема, збільшити потрібний для пенсії стаж і зрівняти терміни виходу на пенсію жінок і чоловіків.

Згідно з документом, планується до кінця вересня 2010 року внести законопроект з метою введення його в дію до кінця 2010 року, в якому передбачити поступове збільшення пенсійного віку для жінок до рівня чоловіків - з 55 до 60 років, додаючи 6 місяців щорічно з 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!