Уряд хоче відновити спеціальні економічні зони

Понеділок, 2 серпня 2010, 17:45

Кабінет Міністрів завершує розробку концепції відновлення спеціальних економічних зон та територій пріоритетного розвитку.

Вільні економічні зони та території пріоритетного розвитку уже діяли в Україні, повідомляє "Радіо свобода".

Це стосувалося, передовсім, Донецької області. Сприятливі умови у цьому регіоні мали металургійні та машинобудівні заводи, м'ясокомбінати, меблеві фабрики та глиняні кар'єри.

Тоді на адресу влади лунало чимало звинувачень у зловживаннях. Йшлося про тіньові грошові потоки та контрабанду.

Реклама:

Ці податкові пільги були скасовані у 2005 році, після приходу до влади Президента Віктора Ющенка.

Тепер же, нинішня влада планує знову відновити спеціальні режими.

І це, за словами заступника Міністра економіки Анатолія Максюти, потрібно для збільшення інвестиційної привабливості України.

Разом з тим, зазначає Максюта, урядовці працюють над удосконаленням системи спеціальних економічних режимів.

"Ми працюємо над тим, щоб відновити такі інструменти, як: спеціальна економічна зона та територія пріоритетного розвитку. Але ми хочемо відновити їх у новому варіанті", - говорить урядовець.

Спеціальні режими, які планує відновити нинішня влада нічим не відрізнятимуться від тих, що існували раніше, переконані представники опозиції.

Таким чином будуть створюватися сприятливі умови для близьких Кабміну підприємств, каже прем'єр-міністр опозиційного уряду, бютівець Сергій Соболєв.

"Головний зміст один: всі податки платять, а ті, хто зареєстрований у цих спеціальних зонах, йдеться про свої "кишенькові" фірми нічого не платить. Ми знову повертаємося у часи азаровщини", - зазначає Соболєв.

Не бачить доцільності у відновленні спеціальних економічних зон та територій пріоритетного розвитку і директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин.

"Зазвичай, це стає деяким елементом кращих умов для окремих видів бізнесу", - каже фахівець.

А для створення сприятливого бізнес-клімату, зазначає Василь Юрчишин, влада мала б створити привабливі бізнес-умови на всій території України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!