США занепокоєні можливим обмеженням експорту зерна з України

Четвер, 19 серпня 2010, 18:37

Американська торговельна палата й Ділова рада "Україна - США" стурбовані наміром уряду ввести квоти на експорт зерна з України.

Про це сказано в заяві відомств, повідомляє агентство "Українські Новини".

У ній зазначається, що ці організації розуміють стурбованість Кабміну із приводу світового зростання цін на зерно й хліб.

Разом з тим Американська торговельна палата й Ділова рада нагадують, що є кілька способів, як забезпечити населення доступними продуктами харчування.

Реклама:

Так, зазначають організації, міжнародний досвід довів, що найбільш вигідним є цільовий підхід, коли вразливим верствам населення забезпечується дохід, достатній для того, щоб придбати продукти харчування, при цьому забороняються будь-які методи цінового врегулювання або обмеження торгівлі.

Однак палата й рада констатують, що український уряд вживає заходів з обмеження експорту урожаю 2010 року, які можна назвати нетарифними торговельними бар'єрами.

Зокрема, підприємці зазначають зміну процедури перевірки контролю якості експортованого зерна, у результаті чого декілька повністю завантажених суден чекають проведення контролю якості й не можуть покинути порти, при цьому виникають труднощі із забезпеченням торгових домів вагонами для перевезення зерна.

Крім того, організації американських підприємців одержали інформацію, що регіональна влада переконує торговельні компанії купувати зерно за цінами, нижчими від ринкових, і погрожують їм за відмову співробітничати.

Тому більшість компаній призупинили будь-які дії з купівлі зерна.

"Шляхом погроз компаніям і навіть окремим їхнім представникам, шляхом введення без достатнього обґрунтування нових і непрозорих процедур експорт пшениці з України практично зупинений", - зазначається в заяві.

Такі дії, упевнені організації, спричинять втрату Україною значних коштів у вигляді податків, іноземних кредитів, а також іміджеві втрати.

Американська торговельна палата й ділова рада закликають уряд України до співробітництва в терміновому вирішенні проблеми з експортом зерна.

Американська торговельна палата й Ділова рада "Україна - США" - неурядові неприбуткові організації, що об'єднують американські компанії, які працюють в Україні, і українські, що працюють в США.

Як повідомлялося, Міністерство аграрної політики прогнозує введення квот на експорт зерна 2,5 млн. тонн до кінця 2010 року.

Кабмін переніс на 25 серпня розгляд питання про введення квот на експорт зернових.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!