У Азарова готові поставити "Одесу-Броди" в аверс заради Лукашенка

Середа, 18 серпня 2010, 16:25

Мінтранс допускає перехід в аверсний режим роботи нафтопроводу "Одеса-Броди" за умови гарантування Білоруссю щорічного прокачування венесуельської нафти в об'ємі понад 9 млн. тонн на рік.

Про це повідомив журналістам міністр транспорту і зв'язку Костянтин Єфименко, пише агентство "УНІАН".

"У нас прийняте було рішення, що якщо об'єм буде більше 9 млн. тонн, тоді це буде Одеса-Броди, а якщо буде близько 4 млн. тонн, то залишиться той маршрут, який зараз є", - сказав міністр.

Варто відзначити, що зараз венесуельська нафта транспортується залізничним транспортом з Одеського порту до білоруських НПЗ.

Реклама:

При цьому міністр нагадав, що раніше білоруська сторона заявляла про готовність забезпечення транзиту через територію України в об'ємі до 10 млн. тонн нафти на рік, починаючи з 2011 року.

У той же час чиновник зазначив, що за задекларованих раніше Білоруссю об'ємах постачань у 2010 році на рівні близько 4 млн. тонн у 2010 році постачання очікують на рівні усього лише близько 1 млн. тонн.

Через це міністр зауважив, що Україна не має наміру надавати білоруській стороні знижки на залізничні тарифи на транзит сировини.

Міністр також додав, що не бачить загрози для існуючої схеми постачань венесуельської нафти через територію України у зв'язку з початком постачань венесуельської сировини через прибалтійські порти.

Він пояснив, що у зв'язку зі стягуванням митних зборів на кордоні Латвії і Литви ця схема не вигідна білоруській стороні.

"Там є проблема: є перехід між Латвією і Литвою, там стягуються додаткові збори і цей маршрут не зовсім вигідний. Вони привезли туди один танкер і зараз припинили", - сказав Єфименко.

Нагадаємо, що перший танкер з Венесуели прибув до Одеси 25 квітня, другий - 19 червня, третій - 29 червня, четвертий - 19 липня.

Згідно з домовленостями президентів Білорусі і Венесуели Олександра Лукашенка і Уго Чавеса, Мінськ планує закупити у Каракаса 4 млн. тонн нафти в 2010 році та 10 млн. тонн у 2011 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: