Рахункова палата покартала податківціів за поганий "урожай" штрафів

Четвер, 12 серпня 2010, 18:41

В Україні органи державної податкової служби не забезпечили повноту і своєчасність стягнення штрафних санкцій, що негативно вплинуло на надходження коштів до держбюджету у 2008-2009 роках.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби Рахункової палати.

Згідно із повідомленням, результати аудиту свідчать про те, що з нарахованих протягом 2008-2009 років 40,2 млрд. гривень штрафних санкцій та пені за порушення норм податкового законодавства до бюджету надійшло лише 2,6 млрд. гривень.

Крім того, зазначається у повідомленні, 7,7 млрд. гривень цих нарахувань перейшло в податковий борг, частина якого перебуває в судах.

Реклама:

За експертною оцінкою Рахункової палати, сума штрафних санкцій та пені, сплачених у 2008-2009 роках, становить лише 6,4% від нарахованого.

"Отже, з однієї нарахованої гривні до держбюджету надійшло лише 6 копійок, з яких 2 копійки сплачені платниками податків самостійно, а 4 копійки стягнуті податковими органами в примусовому порядку", - наголошується у повідомленні.

У Рахунковій палаті наголошують, що Департамент виконавчої служби Мін'юсту, незважаючи на покладені на нього повноваження, не здійснив примусового стягнення до держбюджету податкового боргу в повному обсязі та у встановлені законодавством терміни, що призвело до втрат доходів бюджету.

Через зволікання департаменту виконавчої служби (закінчилися строки стягнення) бюджет недоотримав у 2008-2009 роках 128,2 млн. гривень штрафних санкцій та пені, як це було визначено судовими рішеннями, і ще понад 300 млн. гривень досі залишаються не стягненими.

Як вважають у Рахунковій палаті, ДПАУ належним чином не захищає в судових інстанціях прийняті рішення щодо погашення податкового боргу, сплати штрафних санкцій та пені.

Через це суб'єкти господарювання не тільки оскаржують в судах прийняті податковими органами стягнення, але і домагаються скасування таких рішень.

Кількість судових справ з оскарження донарахованих сум податків та штрафних санкцій, пені постійно зростає: з 22 тис. справ на суму 55 млрд. гривень в 2008 році до 25 тис. справ на суму 60 млрд. гривень у 2009 році.

В цілому за період, що перевірявся, скасовано понад 11 тис. справ, в результаті чого до державного бюджету не надійшло 1,6 млрд. гривень штрафних санкцій та пені.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!