"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Без кредиту МВФ долар коштував би 10-11 гривень

Середа, 11 серпня 2010, 17:16

Україна не мала альтернативи отримання останнього траншу кредиту Міжнародного валютного фонду, заявив на прес-конференції віце-прем'єр міністр Сергій Тігіпко.

Як зазначив у коментарі "Економічній правді" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, у нинішній економічній ситуації кредит справді допоміг Україні уникнути багатьох проблем.

"Якби цього траншу не було, то, звісно, якоїсь катастрофи планетарного масштабу не сталось би, і Україна би свого існування не припинила. Але ми би понесли суттєві втрати", - зазначив експерт.

Він нагадав, що Україна має з квітня 2010 року до квітня 2011 року погасити зовнішніх боргів на суму 38 млрд. доларів, і для цього потрібна велика кількість валюти.

Реклама:

І хоча, на його думку, більша частина цих кредитів буде пролонгована, все одно залишиться суттєвий фінансовий дефіцит.

"Згадайте, що нещодавно уряд залучив на півроку кредит ВТБ під значно вищі відсотки, ніж у кредиті МВФ. Отже, уряд, все-таки, має суттєві проблеми з коштами, принаймні короткострокові. До того ж, ми досі не змогли розмістити євробонди. Тому кредит МВФ значно полегшує ситуацію", - стверджує Жолудь.

У разі, якби Україні не вдалося узяти кредит, експерт очікував би підвищення курсу долара до 10-11 гривень, а також значного зростання невиплат за кредитами.

Ситуацію з Пенсійним фондом Жолудь вважає критичною.

Реформу Пенсійного фонду, яку відстоює Тігіпко, на його думку, слід було би проводити незалежно від вимог МВФ.

"В Україні - найгірша у світі ситуація з віковою пірамідою населення. За кілька років частка пенсіонерів різко зросте. І для того, щоб навіть забезпечити теперішній рівень пенсій, треба буде збільшувати видатки з фонду зарплати", - переконаний Жолудь.

"Тому наразі ми стоїмо перед вибором: або робити пенсійну реформу, або надалі збільшувати соціальні видатки, а їх уже збільшувати нема куди", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: