"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутати хочуть прибрати податкову міліцію

Середа, 7 липня 2010, 11:21

Депутати Верховної ради запропонували ліквідувати податкову міліцію і передати її функції Міністерству внутрішніх справ.

Законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо удосконалення системи правоохоронних органів з метою поліпшення інвестиційного клімату в державі)" був зареєстрований у вівторок чотирма депутатами БЮТ, які входять до так званої "групи Портнова", пише газета "Комерсант-Україна".

Депутати пояснюють свою ініціативу низькою ефективністю роботи податкової міліції.

"З численних скарг і звернень громадян випливає, що податкова міліція фактично дискредитує органи влади та держави: грубо і системно порушує права і законні інтереси громадян, діє непослідовно і непередбачувано, гальмує розвиток економіки і надходження інвестицій, перешкоджає законній підприємницькій діяльності", - йдеться в пояснювальній записці.

Реклама:

Крім того, авторів законопроекту обурює той факт, що співробітники податкової міліції часто звертаються до судів для отримання санкцій на обшуки, виїмки і арешти банківських рахунків.

"Такі необґрунтовані звернення мають на меті чинити тиск на підприємців і здійснювати корупційні дії", - говорять вони.

Депутати вважають, що функції податкової міліції може виконувати один з підрозділів МВС - Департамент державної служби по боротьбі з економічними злочинами.

У той же час у них немає упевненості, що міністерство не повторить тих помилок, які, на їхню думку, зробила податкова міліція.

Це не перша ініціатива реформування структури податкової міліції, нагадує видання.

Програма діяльності Кабміну, розроблена урядом Юлії Тимошенко ще у 2007 році, передбачала ліквідацію цього податкового підрозділу.

На початку 2008 року президент Віктор Ющенко пропонував замість податкової міліції у структурі ДПАУ створити фінансову поліцію при Міністерстві фінансів.

А через тиждень після цього депутат від НУНС Геннадій Москаль рекомендував Верховній раді проголосувати за перепідпорядкування податкової міліції МВС.

Майже через рік про реформи в структурі ДПАУ знову заговорили, причому вже представники Партії регіонів.

Депутат, а нині віце-прем'єр з питань національної безпеки і оборони Володимир Сівкович в рамках "Концепції реформування правоохоронних органів" ініціював ліквідацію податкової міліції.

Але всі ці пропозиції так і залишилися на рівні пропозицій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!