"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" пішов назустріч боржникам

Вівторок, 6 липня 2010, 09:21

У НАК "Нафтогаз України" готові реструктуризувати строком на п'ять років борги газопостачальних компаній (облгазів) за газ, поставлений їм у минулі роки, за умови стовідсоткових розрахунків у 2010 році.

Це питання 2 липня обговорювалося на нараді під головуванням міністра палива та енергетики Юрія Бойка за участю керівництва НАК, її дочірньої компанії "Газ України" та облгазів, пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на прес-службу "Нафтогазу".

У компанії нагадали, що в травні НКРЕ підвищила тарифи для облгазів на транспортування природного газу в середньому на 34,4%, до 109,3 грн. за тисячу кубометрів, на постачання - на 8,7%, до 37,5 грн. за тисячу кубометрів.

"Нафтогазом" ведеться робота з НКРЕ щодо подальшої можливості приведення тарифів на транспортування і постачання газу до економічно обгрунтованого рівня. Це дозволяє нам розраховувати на конструктивну позицію облгазів щодо оплати", - заявили в монополії.

Реклама:

Загальний борг облгазів на 1 липня, за даними "Газу України", складає близько 10 млрд. гривень. З них за 2010 рік - 670 млн. гривень.

В облгазах позитивно оцінюють пропозицію про реструктуризацію, але вважають, що зростання тарифів як і раніше недостатнє.

"Жоден облгаз не може повністю розплатитися за існуючими боргами. Тому реструктуризація є єдино можливим шляхом виходу із ситуації", - вважає перший заступник голови правління "Київгазу" Павло Явтушенко.

В "Одесагазі" кажуть, що навіть після підвищення тарифів грошей ледь вистачає на те, щоб виплачувати заробітну плату та сплачувати поточну закупівлю газу.

"Якщо нам знадобиться провести ремонт мереж, нам доведеться затримувати платежі "Газу України" - залучати кредити, як раніше, зараз можливості немає", - говорить співрозмовник у компанії.

На його думку, для своєчасних розрахунків тарифи повинні бути збільшені ще на 30-40%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!