"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

BP продає частку в ТНК-BP, її купить "Газпром"?

Вівторок, 27 липня 2010, 10:00

Британська BP почала продаж активів, оголосивши минулого тижня про першу угоду на 7 млрд. доларів - американська Apache купила активи на Алясці, в Канаді та Єгипті.

Також, 26 липня, британська The Times з посиланням на джерела в BP повідомила, що компанія серйозно розглядає питання продажу частини або навіть своєї частки в ТНК-BP - 50%, передає видання "Комерсант-Україна".

За даними газети, таким чином нафтокомпанія має намір залучити додаткові 20 млрд. доларів, які потрібні їй для покриття витрат, пов'язаних з аварією на нафтовій платформі в Мексиканській затоці.

The Times пише, що найбільш ймовірними претендентами на покупку частки BP в ТНК-BP є російські "Газпром" і "Роснефть".

Реклама:

Можливість продажу інших підрозділів BP 26 липня почала розглядати рада директорів нафтокомпанії.

BP спростувала інформацію про плани із продажу частки в ТНК-BP.

Однак експерти сумніваються у достовірності спростування BP.

Справа в тому, що до цих пір BP категорично спростовувала інформацію про відставку свого керівника Тоні Хейворда, проте це питання вчора обговорювалося радою директорів.

За даними британських ЗМІ, відставка відбудеться в жовтні, глава BP отримає компенсацію в розмірі 18 млн. доларів, крім того, йому буде призначена пенсія.

В свою чергу, начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн заявив, що вважає "Газпром" найбільш вірогідним покупцем частки BP.

Компанія веде переговори про покупку ТНК-BP вже більше двох років і має у своєму розпорядженні необхідними засобами, говорить він.

У прес-службі ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" вважають, що, якщо відбудеться придбання частки BP "Газпромом" або афілійованою компанією, це дозволить залучити додаткові інвестиції в розвиток Лисичанського НПЗ.

"'Газпром' в останні роки інвестував значні кошти у виробничу сферу "Газпромнафти", домігшись таким чином збільшення своєї частки на ринку. Логічно припустити, що щось схоже станеться і з ТНК-BP", - погоджується генеральний директор мережі "Донецькойлсервіс" Віктор Мартиросян .

Нагадаємо, раніше віце-президент ТНК-BP з переробки і торгівлі Дідьє Бодранд розповів про плани групи інвестувати в розвиток свого бізнесу в Україні в 2010 році 137 млн. доларів.

Аналітик UPECO Олександр Сіренко вважає, що принципово стратегія ТНК-BP в країні у випадку покупки частки BP "Газпромом" не зміниться.

"Зараз компанія - найбільший виробник і постачальник нафтопродуктів на ринку і проводить активну експансію в роздрібному сегменті. Міняти успішну стратегію просто немає сенсу", - зазначив експерт.

Експерти відзначають, що, якщо покупцем ТНК-BP буде "Газпром", це стане першим кроком за твердженням російської монополії на нафтовому ринку України.

Директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн нагадує, що "Газпромнафта" раніше виявляла цікавість до покупки "Укртатнафти".

Крім того, "Газпром збут Україна" оголосила тендер з вибору розробника фінансово-економічного обгрунтування придбання автомобільних газонакопичувальними компресорних станцій (АГНКС) та проекту створення та розвитку інфраструктури реалізації на території України зрідженого газу.

В "Газпромі" заявили, що компанія готова вже в 2011 році інвестувати у створення мережі з 80-100 АГНКС до 100 млн. доларів.

У ТНК-BP у свою чергу заявили про проект з видобутку нетрадиційного газу в Україні.

"Все це дає можливість об'єднати бізнес ТНК-BP з видобутку газу і роздрібний бізнес "Газпрому", створивши синергетичний ефект", - говорить заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!