Думка експерта: Ситуація на ринку зерна сприятлива для України

Четвер, 22 липня 2010, 13:17 -

У 2009-2010 маркетинговому році прогнозовані обсяги виробництва зернових та зернобобових у світі складають 2.2 млрд. тонн.

Водночас, поточний стан справ на світовому ринку зернових, а саме - зниження прогнозованих обсягів виробництва внаслідок несприятливих погодних умов, подає надії українським аграріям, що цьогорічний урожай матиме високий попит, незважаючи на те, що цінова кон'юнктура сприяє росту ціни на українське зерно.

Таку думку висловив аналітик інвесткомпанії "Арт-Капітал" Павло Бідак у коментарі "Економічній правді".

Він зауважив, що Україна посідає дев'яте місце з-поміж світових виробників зернових, де лідерами у 2009/2010 році є США з часткою ринку 18,7%, Китай - 18,6% та Євросоюз - 13,1%. Частка світового ринку, яку займають українські виробники зерна - 2%.

Реклама:

"Проте, позиції України кращі в розрізі світових експортерів зернова. Враховуючи той факт, що експортний ринок зерна контролюють США - з часткою ринку 19,5%, Європейський союз - 8,7% та Канада - 7,9%, Україна ж експортує майже 45% вирощених зернових, посідаючи четверте місце із часткою світового експорту в 7,5%", - відзначив експерт.

"Роль України на світових ринках посилюється щорічно: країна поставляє більше 20 млн. тонн зернових, серед яких 45% - пшениця, 27% - ячмінь та 20% - кукурудза", - додав він.

Немаловажним Бідак називає і той факт, що у 2010/2011 маркетинговому році перші показники врожайності пшениці в Україні вищі минулорічних: середня врожайність становить 2,47 тонни на гектар у порівнянні з 2,31 тонни на гектар в 2009 році.

"Враховуючи той факт, що 12,5% валової доданої вартості формує власне аграрний сектор, який складає 16% річного ВВП, його роль для України важко переоцінити. Ідеться не лише про продовольчу ситуацію у світі, а й про цілеспрямовані дії уряду, які спрямовані на підтримку вітчизняних сільськогосподарських виробників", - зазначив він.

Експерт нагадав, що Кабінет міністрів приймає заходи щодо недопущення зниження цін на зерно нового врожаю, формуючи достатній запас продовольчого зерна.

Окрім того, незважаючи на важкі погодні умови, МінАП розробляє заходи щодо збереження продовольчого зерна та створення достатніх державних запасів.

Враховуючи ріст цін зернових на внутрішніх та світових ринках, з метою стимулювання виробників продавати зерно Аграрному фонд МінАП має намір підвищити мінімальні та максимальні інтервенційні ціни на зернові на 20%.

З врахуванням росту цін на пшеницю на 20% та ячмінь на 8% порівняно з відповідним періодом 2009 року, а за останній тиждень - в середньому на 150 грн., МінАП готове купувати зерно за 900-1080 грн. за тону.

"Проте, у разі підвищення інтервенційних цін, можемо очікувати ріст ціни на зернові ще на 200-300 грн.", - відзначив він.

"На закупівлю зерна в об'ємах 4-4,5 млн. тон, у порівнянні з 2 тонами у 2009 році, Аграрний фонд планує витратити близько6 млрд. грн. Враховуючи наявний у Агрофонді 1 млн. грн., Кабмін планує випустити у серпні державні облігації на суму 5 млрд. грн. Проте, вступаючи у конкурентну боротьбу з зернотрейдерами, таке рішення Агрофонду може ще більше підігріти ціни на зернові і спричинений світовим недовиробництвом зерна рівень цін у серпні може не дозволити Аграрному фонду виконати заплановані дії", - пояснив експерт.

Окрім того, Бідак вважає сумнівною реалізацію Кабміном ОВДП, призначених для аграрних держзакупівель, оскільки низька дохідність державних облігацій на рівні 9-12% не викликає великого інтересу у інвесторів та фондів.

"Не виключено, що великий обсяг пропозиції державних цінних паперів з боку держави сприйме збільшенню їхньої дохідності. Очевидною залишається стурбованість уряду з приводу різкого росту цін на зернові, що може призвести до подорожчання базових товарів споживчого кошику і як наслідок - підігрівання інфляції у 2010 році", - пояснив він.

Тим не менше, зазначив експерт, поточна світова кон'юнктура сприятлива для українських агропромислових комплексів та сільськогосподарських виробників зернових, адже при зростаючих цінах на їхню продукцію вони можуть розраховувати на вищі прибутки, що, безперечно, підвищує привабливість агропромислового бізнесу в Україні.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: