Мінприроди: вся ГМО-продукція повинна бути знищена

Вівторок, 20 липня 2010, 15:34

Вирощування будь-яких генетично модифікованих рослин на території України є нелегальним, оскільки заявок на ввезення таких рослин для вирощування офіційно не надходило.

Про це заявляє Міністерство охорони навколишнього природного середовища, пише видання "Дело".

"Все, що генетично змінено вирощується в Україні - вирощується нелегально, і якщо такий факт буде підтверджений, то це все має бути вилучено, а вся продукція повинна бути знищена", - заявив заступник директора департаменту природних екосистем і біобезпеки Мінприроди Сергій Губар.

Він нагадав, що Україна у 2003 році приєдналася до Картахенського протоколу, який регламентує міжнародні норми поведінки з ГМО.

Реклама:

Зокрема, згідно з даним протоколом, дозвіл на ввезення в країну ГМО з метою вирощування надає Мінприроди.

"За весь період після вступу в дію в Україні Картахенського протоколу і прийняття в 2007 році закону про державну систему біобезпеки в міністерство не надійшло жодного офіційного звернення про можливість використання ГМО", - заявив Губар.

В свою чергу, голова Всеукраїнської екологічної ліги (ВЕЛ) Тетяна Тимочко заявила, що в Україну ГМО для вирощування ввозиться двома шляхами - під виглядом фуражного зерна або з підробленими сертифікатами.

При цьому на митних пунктах немає ні лабораторій, ні фахівців для визначення вмісту ГМО в ввезеному в країну насіннєвому матеріалі.

У результаті, в Україні за неофіційними даними з усього обсягу посівів сої ГМО становить 60-70%, кукурудзи - 10-20%, ріпаку - 5%

Щодо генетично модифікованої картоплі та інших культур навіть неофіційної інформацією немає, хоча екологи впевнені, що вони також вирощуються в Україні.

При цьому МінАПК не контролює насіннєвий матеріал, що може призвести до витіснення традиційно вирощуваних рослин генетично модифікованими, підкреслила Тимочко.

В Україні існує потужне лобі з просування на продовольчий ринок ГМО продуктів, у тому числі у Верховній раді і ряді міністерств.

За словами Тимочко, це призводить до того, що Україна несе економічні збитки і програє в конкуренції іншим країнам, оскільки її продовольчі товари втрачають попит в європейських країнах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: