Бойко виправдався за підвищення ціни на газ для населення

Понеділок, 19 липня 2010, 20:49

Мінпаливенерго пояснює підвищення роздрібних цін на природний газ для населення та граничних цін для підприємств ТКЕ на 50% необхідністю їх приведення до економічно обґрунтованих.

Про це йдеться в повідомленні Мінпаливенерго, передає агентство "Українські Новини".

Відомство нагадує, що ціни на газ для населення і граничний рівень ціни для підприємств ТКЕ залишалися незмінними з 1 грудня 2008 і не відповідали економічно обґрунтованому рівню.

Більше того, проблема підвищення цін на газ для населення і підприємств ТКЕ є актуальною для України у зв'язку з різким зростанням ціни на імпортований природний газ.

Реклама:

Так, в 2008 році ціна становила - 179 доларів за тис. кубометрів, у 2009 році - 232,98 доларів; середня ціна в першому півріччі 2010 року - 264,39 доларів.

Для потреб населення щорічно необхідно близько 27 млрд. кубометрів газу: 18 млрд. кубометрів - власного видобутку, і 9 млрд. кубів імпортного газу, реалізованого підприємствам ТКЕ для виробництва та надання населенню послуг з опалення та гарячого водопостачання.

Діюча ціна на газ для підприємств ТКЕ, за оцінкою Мінпаливенерго, становить 30,5% від її економічно обгрунтованого рівня.

Крім того, в 2010 році значно збільшена сума необхідної компенсації з держбюджету для покриття різниці в цінах закупівлі імпортного газу і його реалізації підприємствам ТКЕ.

При цьому ціна газу власного видобутку, яка є складовою роздрібних цін для населення, незважаючи на об'єктивні причини зростання собівартості видобутку і податкової складової, залишається незмінною з 2008 року.

Міністерство також підкреслює, що в Росії, яка має найбільшу сировинну базу вуглеводнів, здійснюється поетапне підвищення цін на природний газ для населення з метою їх приведення до рівня експортних цін на природний газ.

Як повідомлялося, відпускні ціни на природний газ для населення з 1 серпня зростуть на 50%.

Також граничний рівень ціни на природний газ для підприємств теплоенергетики з 1 серпня 2010 року зросте на 50% - з 872,78 гривень до 1309,2 гривень за 1 тис. кубометрів.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: