"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія може закрити ринок для модавського вина

Субота, 17 липня 2010, 12:22

Росія введе заборону на ввезення молдавського вина, якщо Молдова найближчим часом не вирішить проблему якості виноробної продукції.

Про це заявив керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар Росії Генадій Онищенко, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

Він сказав, що на цей крок Росія може піти через те, що в половині партій вина з Молдови виявляють шкідливі речовини, зокрема, дибутилфталат.

"Якщо в найближчі два тижні ситуація не зміниться, і на одну пляшку якісного вина буде ввозитися одна пляшка неякісного, будуть введені заборонні заходи", - заявив Онищенко.

Реклама:

"Якщо найближчим часом Молдовою не буде прийнято ніяких заходів, то нами будуть прийняті заборонні дії з тим, щоб не обтяжувати російські митні органи та російські лабораторії констатацією очевидного неподобства", - сказав Онищенко.

Він повідомив, що починаючи з 7 липня, в 14 партіях молдавського вина обсягом 43,2 тис. пляшок виявлено перевищення вмісту дибутилфталату.

"Всього ми відбракували мільйон літрів виробів молдавської виноробної промисловості", - сказав Онищенко.

"Висновок напрошується один: молдавська виноробна галузь за параметрами дотримання технологічних процесів, контролю якості винної продукції практично повернулася на рівень 2006 року", - сказав керівник Росспоживнагляду.

У 2006 році Росія ввела заборону на ввезення виноробної продукції з Молдови з міркувань безпеки.

Літом 2007 року продукція понад 40 молдавських виноробних підприємств пройшла санітарно-епідеміологічну експертизу для відновлення постачань до Росії.

За словами Онищенка, дибутилфталат, який виявили в молдавському вині - прозора токсична рідина зі слабким фруктовим запахом.

Вона відноситься до другого класу небезпеки, викликає токсичний гепатит і представляє особливу небезпеку для здоров'я при регулярному попаданні в організм.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: