НБУ: Інфляція в 5% в 2012 році - це реально

Субота, 17 липня 2010, 10:30

На закладені в проекті Програми економічних реформ президента Віктора Януковича 5-6% інфляції вийти можна вже в кінці 2012 року.

Як пише "Дзеркало тижня" , такий прогноз зробив член правління, виконавчий директор з економічних питань Нацбанку Ігор Шумило.

"Вважаю, що навіть з урахуванням підвищення тарифів на газ, на електроенергію, на житлово-комунальні послуги, є можливість утримати інфляцію в 2010 році на рівні меншому, ніж у 2009 році, тобто менше 12%, а базову інфляцію до 10%", - сказав Шумило.

Він додав, що певне адміністративне підвищення цін буде відбуватися ще й у 2011-2012 роках.

Реклама:

"Але вважаю, що цілком реалістично вже в кінці 2012 року вийти і надалі в середньостроковій перспективі утримувати інфляцію на рівні не вище 5%", - зазначив Шумило.

Разом з цим представник українського центробанку визнав, що НБУ буде непросто утримати інфляцію, враховуючи, зокрема, структуру емісії, у якій значну частину займають державні цінні папери і рефінансування банків на період більше 1 року.

"У разі значного припливу капіталу в країну і відповідного тиску у бік посилення національної валюти, перед НБУ будуть стояти складні завдання щодо дій з монетарними інструментами"- сказав Шумило.

Чиновник додав, що саме тому голова НБУ і правління, згідно з новим законом, маючи більш чіткі зобов'язання, повинні мати велику захищеність для прийняття можливо і непопулярних рішень, які дають не негайний ефект, а ефект у середньо-і довгостроковій перспективі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: