"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На Держрезерв повісили зловживання на 2 мільярди

П'ятниця, 16 липня 2010, 12:47

Генпрокуратура порушила кримінальну справу про продаж декількох тисяч тонн металопрокату, бензину та інших матеріальних цінностей з держрезерву.

Чиновники продали цей запас за чверть від ринкової ціни. Такий демпінг коштував державі мінімум 2 млрд. гривень, пише видання "Дело".

В даний час в роботі у Генпрокуратури знаходиться декілька кримінальних справ у зв'язку з незаконною діяльністю Держрезерву.

За даними  видання, найбільш масштабні порушення були виявлені при перевірці проведеного у квітні 2008 року аукціону з продажу матеріальних цінностей мобілізаційного резерву.

Реклама:

У 2008 році державне підприємство "Ресурспостач",  яке входить до сфери управління Держкомрезерву, через аукціон реалізувало з мобілізаційного резерву кілька тисяч тон чорного та кольорового металопрокату, бензину та інших товарів.

Стартова ціна всього реалізованого обсягу товарів у сумі склала близько 800 млн. гривень.

Так, наприклад, згідно з оголошенням про розпродаж в газеті "Урядовий кур'єр", опублікованими напередодні аукціону, була заявлена продаж 17 тонн бензину А-80 і 250 тонн бензину А-76 за стартовою ціною 120 млн. гривень, 1,1 тис. тонн міді за 47 млн. гривень., 600 тонн олова за 62 млн. гривень.

Всього на продаж було виставлено 32 лоти.

Як зазначається в в документах слідства, весь обсяг товарів був реалізований "Ресурспостачом" за заниженою вартістю, що становить 25% від ринкової ціни.

Тобто товар стартовою вартістю майже в 800 млн. гривень повинен був бути реалізований мінімум на 2 млрд. гривень.

Видання пише, що в торгах взяло участь обмежене число учасників.

Зокрема всупереч вимогам законодавства, не були повідомлено підприємствам, на яких зберігалися матеріальні цінності, продані на аукціоні.

Як стверджують у прокуратурі, ні одне з них не потрапило на розпродаж.

Мало того, згідно з даними правоохоронних органів, Держрезерв визнав переможцями аукціону за різними лотами ряд фірм, які купили ці матеріальні цінності за однією ціною, а реалізували їх значно дорожче.

Переможцями скандального аукціону стало 15 підприємств.

Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб, п'ять з цих фірм вже припинили роботу.

У прокуратурі стверджують, що фірми, через які проводилася перепродаж майна, є фіктивними.


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!