Думка експерта: Україні загрожує податок на сараї

Вівторок, 13 липня 2010, 17:19 -

Податок на розкіш можуть повернути до Податкового кодексу у другому читанні.

На думку депутату НУНС Ксенії Ляпіної, податок на розкіш неможливо встановити у тому вигляді, в якому його сьогодні пропонують.

"В наших реаліях це такий собі акт справедливості, аніж суто економічна річ. Я переконана, що з такого податку багато грошей до місцевих бюджетів не назбираєш", - вважає вона.

За словами депутата, подібні податки можуть бути актуальними для Київській області, де розташовані усі розкішні "вілли", "і може ще трохи навколо міст-мільйонників".

Реклама:

"Розглядати ці заходи, як серйозне джерело наповнення місцевих бюджетів, якщо чесно, на даному етапі, навряд чи реально. Може, хіба що, колись всі стануть дуже багатими...", - зазначила Ляпіна.

Утім, стверджує вона, є друга небезпека - під виглядом податку на розкіш можуть ввести податки на сараї.

"Якщо це житловий будинок в 600 квадратних метрів - це розкіш, а якщо, наприклад, це сараї, в яких селяни тримають худобу або інвентар для сільськогосподарської роботи. Як і чим ми це будемо визначати, ми це в кодексі пропишемо?", - наголосила економіст.

Депутат нагадала, що у попередній версії Податкового кодексу розкіш визначалася виключно у відповідності до квадратних метрів. "Там багато питань виникає, які неможливо виміряти в квадратних метрах", - наголосила вона.

"Такі критерії як ступень розкішності в Кодекс неможливо закласти. Хто буде визначати, як будинок має виглядати. Якщо на місцеву владу покласти, то в мене немає довіри до місцевої влади, чи адекватно вони будуть визначати ці критерії?" - додала Ляпіна.

При цьому, вона підкреслила, що іншого шляху немає і визначати "розкішність" об'єктів має виключно місцева влада.

"Має бути рамковий податок, який надає право місцевим органам встановлювати, а без цього в кодексі класифікацію неможливо буде визначити", - вважає депутат.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: