Податкова вже не перевіряє малий та середній бізнес

Четвер, 1 липня 2010, 17:16

Державна податкова адміністрація (ДПАУ) у червні забезпечила надходження до загального фонду державного бюджету податкових платежів на суму 9,8 млрд. грн.

Про це заявив голова ДПАУ Олександр Папака, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За даними відомства, ця сума на 6,5% перевищує план цього періоду.

"Зібрано 9,8 млрд. грн. до загального фонду. Це 48-49% приросту в порівнянні з відповідним періодом минулого року. План складає 9,2 млрд.", - сказав він.

За його словами, збільшення податкових надходжень в червні пов'язано з поліпшенням фіскальної дисципліни бізнесу та з ефективною роботою податкової щодо попередження необґрунтованого відшкодування податку на додану вартість (ПДВ).

"Багато платників податків розкрилися і стали більше платити - самі собі збільшили податкове навантаження. Великий бізнес, великі фінансові корпорації переглянули свої підходи. На 2-3% підвищили навантаження, і ми вже побачили економічний ефект. Пішли сотні мільйонів гривень додаткових платежів", - пояснив він.

Реклама:

При цьому голова ДПАУ відзначив, що кількість податкових перевірок скоротилася на 30%.

"Ми практично малий і середній бізнес перестали перевіряти. Ми майже з усіма ними працюємо на довірі", - сказав Папаіка.

Разом з тим, за його даними, планові показники із збору податків у другому кварталі не виконані.

"Є певний недобір платежів з ПДВ і за платежами з прибутку", - пояснив голова ДПАУ.

За його словами, такий результат пов'язаний з переплатою податків у попередній рік. Крім того, голова податкової відзначив збільшення планів на квітень-червень.

"За кожен місяць 1,5-2 млрд. грн. ми не добрали платежів - тих, які планували. Це не говорить про те, що план не буде виконано. Просто уряд, з огляду на дуже серйозну соціальну напруженість і терміни повернення кредитів, пересував нам навантаження за доходами на квітень-червень", - сказав він.

Раніше повідомлялося, що міністр фінансів Федір Ярошенко в травні піддав критиці ДПАУ за неефективну роботу.

За січень-квітень податкова забезпечила виконання плану надходжень на 81,4%, в тому числі у квітні - 82,1%.

У зв'язку з цим глава Мінфіну запропонував позбавити премії працівників податкової та Державної митної служби за підсумками роботи в квітні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!