У Азарова затіяли реформу соціальної системи

Середа, 9 червня 2010, 20:57

Кабінет міністрів розробив основні напрямки реформування соціальної системи.

Про це заявив міністр праці та соціальної політики Василь Надрага, повідомляє прес-служба уряду.

За словами чиновника, реформи, перш за все, стосуються посилення адресної державної соціальної підтримки населення, а саме надання всіх видів соціальної допомоги і пільг з урахуванням доходів.

Також міністр повідомив, що уряд планує удосконалити механізм надання житлових субсидій.

Реклама:

За його словами, розглядається можливість розробки диференційованого варіанту отримання державних субсидій.

Також планується впровадити методи оцінювання доходів громадян.

"Як один з варіантів - розглянути не тільки доходи, а й витрати людини або його сім'ї в цілому. І тоді буде зрозуміло, є у нього доходи чи ні, і відповідно до цього можна робити висновок, наскільки об'єктивно він претендує на ті чи інші соціальні виплати", - сказав чиновник.

Ще одним напрямом реформування соціальної системи, за словами Надраги, є підвищення ефективності управління системою соціальної підтримки, зокрема, створення єдиного реєстру отримувачів всіх видів соціальної підтримки.

За його словами, це слід зробити для того, щоб держава мала базу не тільки тих, хто отримує допомогу, а й тих, хто претендує на державну підтримку, "для того, щоб можна було з'ясувати, як найбільш ефективно використовувати ресурс, який потрібно державі витрачати на соціальну підтримку".

Надрага зазначив, що уряд також пропонує створити на базі Мінпраці об'єднану мережу соціальних служб для комплексного надання соціальних послуг, де людина в "одному вікні" мала би можливість вирішувати всі питання - від соціальної допомоги до працевлаштування.

Також, за його словами, передбачено розвиток інституту державної соціальної інспекції: "Це можливий варіант створення установи, яка буде мати можливість моніторити не тільки можливість людини, її бажання, а й те, за які ресурси вона існує і, відповідно, наскільки обгрунтовано вона претендує на ті або інші варіанти соціальної допомоги".

Міністр додав, що розглядається можливість впровадження системи соціально-економічних нормативів споживання комунальних, транспортних та інших послуг; встановлення обладнання фактичного обліку споживання послуг, адже "дуже часто обсяги наданих пільговикам послуг формуються довільно".

Також Надрага зауважив, що ще одним напрямом реформування соцсистеми є стимулювання працездатного населення до активної економічної діяльності.

За його словами, передбачається створити в депресивних регіонах умови для розвитку спеціальних видів економічної діяльності (малий бізнес, зелений туризм, народні ремесла).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!