"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Литвин більше не хоче працювати у "пожежній команді"

Середа, 9 червня 2010, 17:31

Україна сподівається на подальше плідне співробітництво з Міжнародним валютним фондом.

Про це заявив голова Верховної ради Володимир Литвин під час зустрічі із заступником директора Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду Полом Томсеном, повідомляє агентство "УНІАН".

"Ми зацікавлені у продовженні співпраці з МВФ, і нам для цього потрібно провести чималу роботу. Сьогодні є розуміння необхідності здійснення такої спільної роботи разом з президентом і урядом, потрібно приймати серйозні рішення і діяти рішуче, враховуючи кредит довіри до влади, який зараз є", - сказав Литвин.

У свою чергу, Томсен наголосив на тісній співпраці МВФ з українським урядом, зазначивши, що перед Україною стоять складні завдання щодо здійснення системних економічних реформ, "з якими необхідно впоратися".

Реклама:

Заступник директора Європейського департаменту МВФ високо оцінив програму економічних реформ, виголошену президентом України Віктором Януковичем, назвавши її "комплексним документом", і закликав парламент підтримати заходи щодо її практичного втілення.

При цьому Томсен зазначив, що спільна програма дій МВФ і Кабінету міністрів України також потребуватиме підтримки з боку Верховної ради.

Керівник парламенту підтримав таку позицію, разом з тим зазначивши, що "ми повинні працювати планово і відійти від практики прийняття рішень за принципом "пожежної команди".

Литвин пояснив, що будь-яке законодавче рішення у контексті проведення економічних реформ повинно "вкладатися у загальну логіку процесів в Україні", бути зрозумілим, прийматися прозоро та підтримуватися людьми.

"У Верховної ради є політична воля щодо прийняття таких рішень", - сказав він.

Литвин також сказав, що перебуває "у постійному діалозі" з урядом щодо проектів нового Бюджетного і Податкового кодексів з метою якнайшвидшого ухвалення цих документів, аби бюджет на 2011 рік був сформований на новій основі.

Томсен висловив занепокоєння з приводу швидкого росту зовнішнього боргу України, який, за його словами, зараз становить 40% ВВП, що може негативно вплинути на економічні процеси в країні, і висловився за вжиття заходів щодо його скорочення.

У свою чергу, Литвин сказав, що керівництво України усвідомлює цю проблему, зазначивши при цьому, що будь-які кроки в економічній сфері повинні отримувати підтримку населення.

"Розуміючи, що не всі рішення будуть безболісними, ми повинні працювати максимально відкрито, бо інакше ми не зможемо вийти на нормальний шлях розвитку", - зауважив голова Верховної ради.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!