"Газпром" максимально заповнить газопровід в обхід України

Понеділок, 7 червня 2010, 11:56

"Газпром" дасть кредиторам Nord Stream гарантії заповнення газопроводу в розмірі, що перевищує вартість проекту.

Про це повідомляє видання "Дело" з посиланням на матеріали до зборів російського концерну.

Так, "Газпром" виніс на збори акціонерів питання про схвалення договору поруки перед банком Societe Generale щодо забезпечення зобов'язань "Газпром експорту" перед оператором трубопроводу "Північний потік" - Nord Stream AG.

Гранична сума гарантій - 12,1 млрд. євро.

Nord Stream і "Газпром експорт" уклали транспортний договір для будівництва газопроводу, розповіло джерело, близьке до "Газпрому". За його словами, документ став гарантією залучення банківського фінансування і сума в 12,1 млрд. євро, швидше за все, відноситься до цього договору.

Це більше вартості проекту, відзначає директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін: витрати на будівництво газопроводу складають 7,4 млрд. євро, а з урахуванням вартості фінансування - близько 9 млрд.

У разі розірвання договору з "Газпром експортом" Nord Stream компенсує не тільки прямі витрати, а й майбутні доходи учасників проекту, в тому числі банків, відзначає Корчемкін.

"Газпром" бере на себе весь ризик, але він незначний: газова монополія заповнить Nord Stream в будь-якому випадку, вважає Корчемкін.

Фінансовими консультантами із залучення фінансування Nord Stream є крім Societe Generale Commerzbank і Royal Bank of Scotland.

Як відомо, запуск першої нитки газопроводу пропускною здатністю 27,5 мільярда кубометрів газу в рік намічений на 2011 рік. Будівництво другої нитки до 2012 року дозволить збільшити пропускну здатність Nord Stream до 55 мільярдів кубометрів на рік.

Акціонерами Nord Stream AG є російський "Газпром" - 51% акцій, німецькі Wintershall Holding і E. ON Ruhrgas - по 20% акцій, а також нідерландська Gasunie - 9% акцій.

До початку будівництва до проекту планує приєднатися французька GDF Suez з часткою 9%.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!