Пинзеник підозрює, кому насправді адресована Програма реформ

Четвер, 3 червня 2010, 15:46

Представлена п`ятирічна Програма економічних реформ - в цілому добротний професійний документ, здатний вивести країну з тупикової ситуації, дати поштовх економічному розвитку і підвищенню рівня життя наших громадян.

Так прокоментував Програму економічних реформ на 2010-2014 роки екс-міністр фінансів, голова Українського фонду підтримки реформ Віктор Пинзеник, повідомляє агентство "УНІАН" із посиланням на прес-службу політика.

При цьому Пинзеник зазначив: "Виникає єдине, але ключове в умовах України питання: чи читали документ в уряді, чи є у цієї програми замовник (споживач), чи є політичний запит на запропоновані реформи?".

"Відповідь на це питання легко знайти в діях, які декларувала, декларує, а головне, робить нинішня влада. Тому що вони діаметрально протилежні до тих, які закладені в Програмі", - наголосив він.

Реклама:

Яскравим прикладом цього екс-міністр називає Державний бюджет на 2010 рік.

Програма реформ передбачає скорочення дефіциту бюджету в поточному році до 5,3% ВВП з тим, щоб при щорічному скороченні його на 1% довести дефіцит до рівня 2% ВВП в 2013-2014 роки.

Водночас, за підрахунками Пинзеника, реальний дефіцит бюджету-2010 складає майже 16% ВВП.

"Саме така сума дефіциту "набігає" поряд з офіційною цифрою бюджету в 57,7 млрд. гривень, враховуючи витрати на рекапіталізацію банків, дотацію на газ, суми завищених прибутків бюджету і так далі", - сказав він.

"Складається враження, що підготовлений документ має єдине призначення - Міжнародний валютний фонд, можливість отримання коштів від нього. Тому що за умови відсутності політичного запиту на зміни, правильні наміри так і залишаються на папері, а п`ятирічка реформ помре, так і не народившись - перетвориться на утопію", - резюмував Пинзеник.

Як повідомлялося, 2 червня президент Віктор Янукович оголосив про початок реалізації першого етапу економічних реформ в Україні.

Програма економічних реформ на 2010-2014 роки, розроблена і схвалена Комітетом з економічних реформ при Президентові України, реалізовуватиметься у три етапи: 2010 рік, 2011-2012 роки та 2013-2014 роки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!