Євросоюз може розорити український АПК

Вівторок, 29 червня 2010, 12:19

Створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом на запропонованих ним умовах призведе до величезних збитків аграрного сектору України.

Так вважають у асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Аграрний сектор країни може понести величезні збитки, якщо Україна погодиться на запропоновані Євросоюзом умови", - сказав президент УКАБ Алекс Ліссітса.

Він закликав керівництво країни відстояти позиції агропромислового сектора країни в переговорах про створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом в частині тарифного захисту внутрішнього ринку, розміру державної підтримки АПК, скасування вивізного мита на соняшник і щодо географічних назв деяких продуктів харчування.

Реклама:

Генеральний директор УКАБ Володимир Лапа, зокрема, зазначив, що ЄС запропонував Україні квоти на агропродукцію менше, ніж країна фактично зараз постачає на європейський ринок, або ж ініціював вилучення з режиму вільної торгівлі "цікавої для України" в плані експорту продукції.

За його словами, країні необхідно відстоювати квоту на ввезення в ЄС м'ясної продукції не менше 50 тис. тонн на рік, молочної - 20-30 тис. тонн, цукру - 25 тис. тонн, а також вільний експорт в країни Євросоюзу зерна.

Крім цього, експерти відзначили, що Україні в жодному разі не можна погоджуватися на запропоноване ЄС скасування вивізного мита на соняшник.

На думку Ліссітси, скасування експортного мита на соняшник призведе до того, що країна із світового лідера з експорту соняшникової олії перетвориться на його імпортера, оскільки олійна сировина буде вивозитися за її межі.

Це, як прогнозують експерти, викличе різке зростання цін на масложирову продукцію на внутрішньому ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!