"Укртелеком" продадуть за схемою "Луганськтепловозу"?

Субота, 26 червня 2010, 11:05

Перемогти у конкурсі по "Укртелекому" у західних компаній практично немає шансів.

Про це заявив перший заступник голови Спеціальної контрольної комісії Верховної ради з питань приватизації, депутат від "НУ-НС" Олександр Бондар, повідомляє агентство "УНІАН".

За його словами, найбільш вірогідними покупцем ВАТ "Укртелеком" у разі його приватизації стануть структури одного великого українського інвестора або російські компанії.

Про це свідчить логіка конкурсу з продажу "Луганськтепловоза", коли, на думку народного депутата, його переможець був визначений ще до проведення конкурсу.

Реклама:

Бондар також не виключив, що й надалі під час приватизації великих об`єктів в Україні не вдасться уникнути кулуарних домовленостей щодо їх продажу.

При цьому, за його словами, як результат таких домовленостей у конкурсних умовах можуть з`явитися жорсткі кваліфікаційні вимоги, направлені на недопущення частини потенційних учасників конкурсу до участі в ньому.

Бондар також зазначив, що в цьому випадку для України було б краще, щоб пакет акцій "Укртелекому" все ж таки придбали структури українського інвестора, оскільки, на його думку, у разі перемоги росіян, ними, швидше за все, стануть комерційні структури, які вже контролюють в Україні низку операторів мобільного зв`язку.

У такому разі, за словами Бондаря, рівень монополізації однією російською структурою ринку телекомунікаційних послуг України становитиме близько 90%.

У той же час, на думку народного депутата, нині у влади немає остаточного рішення щодо того, хто може виступити покупцем акцій "Укртелекому".

За словами депутата, відсутність подібного рішення гальмує оголошення самого конкурсу з його продажу.

Як повідомлялося, голова Фонду державного майна Олександр Рябченко раніше заявив, що Фонд держмайна планує оголосити приватизаційний конкурс з продажу 92,79% держпакета акцій ВАТ "Укртелеком" у серпні 2010 року.

Проте для цього, за його словами, необхідно для підготовки до приватизації передати "Укртелеком" Фонду з управління Мінтрансзв‘язку.

У той же час, за словами міністра транспорту і зв`язку Костянтина Єфименка, ВАТ "Укртелеком" можна буде вигідно продати тільки після його модернізації.

ВАТ "Укртелеком" - монополіст на ринку місцевого зв`язку. Його абонентська база нараховує понад 10,3 млн. абонентів.

Компанія також надає послуги широкосмугового доступу до Інтернету - понад 800 тис. абонентів, і послуги мобільного зв`язку - понад 460 тис. абонентів.

Дохід компанії в 2009 році зріс порівняно з 2008 роком на 2,9% і становив 8,4 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!