Росіяни здеруть з українців три шкури за реактори на ХАЕС

Понеділок, 21 червня 2010, 13:50 -

Вартість російських реакторів для Хмельницької АЕС завищена в чотири рази.

Про це "Економічній правді" сказав експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський.

За його словами, дії російських і українських керівників щодо добудови реакторів насторожують з огляду на фінансові особливості проекту.

"Будівництво "з нуля" двох російських реакторів ВВЕР-1000 другої черги Тяньванської АЕС у Китаї коштує лише 1,7 мільярда доларів, тоді як добудову російських реакторів такої ж потужності на Хмельницькій АЕС оцінюють в 4-6 мільярди доларів", - наголосив Соколовський.

Реклама:

Він пояснив, що обидва блоки є незавершеними об'єктами. За попередніми оцінками, фізична готовність 3 блоку становить 70%, 4 блоку - 28%.

"Добудова таких об'єктів має коштувати дешевше, ніж будівництво нових блоків. Це був основний аргумент на тендері 2007 року, коли російська сторона була визначена підрядником із завершення будівництва реакторів. Тепер навпаки, добудова російських незавершених блоків в Україні має коштувати у 3-4 рази дорожче, ніж створення нових", - заявив радник екс-президента.

Він також підкреслив, що на Хмельницькій АЕС планується встановити два атомних реактори ВВЕР-1000 за проектом В-392Б, які розроблені для Балаковської АЕС в Росії, але не були реалізовані з невідомих причин.

"На сьогодні немає підстав сумніватися в надійності і безпеці цих реакторів. Проекти позитивно оцінюються фахівцями і експертами, однак ніде не перевірені на практиці. Тепер їх промислова експлуатація має розпочатись саме на Хмельницькій АЕС в Україні.", - пояснив Соколовський.

За його словами, реактори РБМК також вважалися найбезпечнішими до квітня 1986 року, поки Чорнобильська катастрофа не спростувала таке твердження.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: